Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Σεπτεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στην 87η ΔΕΘ, 9 – 17 Σεπτεμβρίου 2023 Ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού - Αθλητισμός για όλους

ΔΕΘ main visual

Αθήνα, 05/09/2023

Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα συμμετέχει για πέμπτη συνεχή χρονιά με δικό της περίπτερο (No 10) στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), με πληθώρα εκδηλώσεων και ενημερωτικών δράσεων. Τα εγκαίνια του Περιπτέρου θα γίνουν το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023, στις 13.15. Στο περίπτερο της Αντιπροσωπείας, οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τη βιώσιμη και ψηφιακή ανάπτυξη και τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Επίσης, θα μπορούν να λάβουν μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα οργανώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ‘Εκθεσης το Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας Perrotis College και το Europe Direct Θεσσαλονίκης - ΚΕΔΗΘ. Το κεντρικό θέμα της παρουσίας της Αντιπροσωπείας φέτος είναι το «Ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού», πώς δηλαδή ο αθλητισμός συμβάλλει στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και της ειρήνης.

 • Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στις 14.15, με τίτλο το «Ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού- Αθλητισμός για όλους» (αίθουσα A του Συνεδριακού Κέντρου Νικόλαος Γερμανός στον χώρο της ΔΕΘ, 14.15-17.00) και βασικό ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί ότι ο αθλητισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής ως αναπόσπαστο μέρος της ζωής πολλών Ευρωπαίων και ότι ο αθλητισμός «ενώνει», ενδυναμώνοντας την κοινωνική ένταξη και οικοδομώντας έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες, στις οποίες θα συμμετάσχουν γνωστές προσωπικότητες του ευρωπαϊκού και ελληνικού αθλητισμού:

 1. Συζήτηση με θέμα «Το Ευρωπαϊκό Μοντέλο Αθλητισμού»

        Ομιλητές

  • Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας
  • Θοδωρής Ζαγοράκης, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Ευρωβουλευτής
  • Άγγελος Χαριστέας,  πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής, Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
  • Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Γενικός Γραμματέας της UEFA και
  • Romain Evain, Γενικός Διευθυντής του Football Supporters Europe

Θα ακολουθήσει διάλογος με νέους/ες από λύκεια, αθλητικές σχολές και οργανώσεις, πανεπιστήμια και αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης και   της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

 1. Συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός, ένταξη και κοινωνική συνοχή»

Ομιλητές

 • Μαρία Μιχαλοπούλου, καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, επιστημονική υπεύθυνη Europe Direct Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
 • Λώρα Παππά, Πρόεδρος της «Μετάδρασης», ΜΚΟ με δράση στην προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων και φορέας υλοποίησης του project «Together in sports»
 • Cisse Vafin, πρώην ασυνόδευτος ανήλικος από τη Γουινέα και ποδοσφαιριστής του Αθλητικού Συλλόγου Σάμου που μόλις αποφοίτησε από το Λύκειο Πυθαγορείου και
 • Βούλα Πατουλίδου, Ολυμπιονίκης, Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης.

 

 1. Συζήτηση με θέμα «Αθλητισμός, άτομα με αναπηρίες και μεταμοσχευμένοι»

        Ομιλητές

 • Βίκυ Άγκο, 1η σκόρερ της Εθνικής στο παρα-ολυμπιακό Goalball
 • Ηλίας Μάστορας, Πρόεδρος της Αθλητικής Επιτροπής Ποδοσφαίρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλημάτων Τυφλών και ιδρυτής της ΜΚΟ «Youthorama», νικητής του βραβείου Αναδυόμενου Ηγέτη για το 2022 για το έργο «A ball for all»
 • Ειρήνη Μιχαϊλίδη, πανευρωπαϊκή πρωταθλήτρια δρόμων σε αγώνες μεταμοσχευμένων και
 • Αντώνης Τσαπατάκης, Έλληνας Παραολυμπιονίκης κολύμβησης.

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Απόστολος Μαγγηριάδης.

Για να συμμετάσχετε στην εκδήλωσή θα πρέπει να εγγραφείτε μέχρι το απόγευμα της 8ης Σεπτεμβρίου, έως τις 15.00.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων και δεν θα είναι δυνατή η είσοδος στην αίθουσα δίχως να υπάρχει εκ των προτέρων εγγραφή και η αντίστοιχη κάρτα εισόδου.

 

 • Η κεντρική συζήτηση που θα ακολουθήσει την Ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2023 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (State of the Union 2023) θα γίνει φέτος στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 στις 10.00-13.00 (αίθουσα Β του Συνεδριακού Κέντρου Νικόλαος Γερμανός στον χώρο της ΔΕΘ). Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση «Η Κατάσταση της Ένωσης 2023»   

Για να συμμετάσχετε στην εκδήλωσή θα πρέπει να εγγραφείτε μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου (εγγραφές εδώ).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων.  Ειδικό Δελτίο Τύπου θα αποσταλεί προσεχώς

 

 • Κοινή εκδήλωση ενημέρωσης της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, για την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2023 στις 18.00-20.00 (αίθουσα Β του Συνεδριακού Κέντρου Νικόλαος Γερμανός στο χώρο της ΔΕΘ)

Για να συμμετάσχετε στην εκδήλωσή θα πρέπει να εγγραφείτε εδώ. Ειδικό Δελτίο Τύπου θα αποσταλεί προσεχώς

Οι επισκέπτες του περιπτέρου της Αντιπροσωπείας, καθ’ όλη την διάρκεια της ΔΕΘ θα μπορούν επίσης:

 • Να συμμετέχουν σε αγώνες επίδειξης σκάκι
 • Να παρακολουθήσουν επίδειξη παροχής Α’ βοηθειών από διασώστες του Ερυθρού Σταυρού
 • Να λάβουν μέρος στο Βιωματικό Εργαστήρι Κυκλικής Οικονομίας «Μετατρέποντας τα απορρίμματα του σήμερα σε θησαυρούς του αύριο»
 • Να φωτογραφηθούν με φόντο σχετικό με τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τον αθλητισμό με τη βοήθεια artificial intelligence (ΑΙ).
 • Να απολαύσουν ελαιογευσιγνωσία, δοκιμάζοντας ΠΟΠ και ΠΓΕ εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα.

Η συμμετοχή σε αυτές τις δραστηριότητες είναι ελεύθερη.

Δείτε αναλυτικά τις πληροφορίες για την παρουσία της Αντιπροσωπείας στην 87η ΔΕΘ και το πλήρες πρόγραμμα.

Σας περιμένουμε!

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Σεπτεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα