Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

Η αλήθεια να λέγεται!

Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμβάλει στη βελτίωση σχεδόν όλων των πτυχών της ζωής των Ελλήνων, από τον τρόπο εργασίας, τα ταξίδια και τις αγορές μας έως την ποιότητα του περιβάλλοντός μας, τις ευκαιρίες μάθησης και τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις μας αγοράζουν και πωλούν αγαθά και υπηρεσίες.

Αυτή η μοναδική πολιτική και οικονομική συμμαχία αποτελεί επίσης το πιο επιτυχημένο ειρηνευτικό εγχείρημα στην ιστορία, αλλά παρά τις πολλές επιτυχίες της, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποτελέσει αντικείμενο μύθων που ορισμένες φορές προκαλούν ανησυχία.

Ωστόσο, οι μύθοι αυτοί καταρρίπτονται εύκολα όταν γνωρίζετε τα γεγονότα· ας ανακαλύψουμε λοιπόν την αλήθεια για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης:

Αντιμετώπιση του κορονοϊού — Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

EUvsDisinfo — το εμβληματικό έργο της ειδικής ομάδας East StratCom της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης

EUvsDisinfo για Ουκρανία

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας EUvsDisinfo.eu , η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης εγκαινίασε την πλατφόρμα LEARN, η οποία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τους τρόπους που λειτουργεί η παραπληροφόρηση (τους μηχανισμούς, τις τακτικές, τα συνήθη αφηγήματα και τους παράγοντες παραπληροφόρησης) αλλά και τους τρόπους καταπολέμησής της.

Εργαλειοθήκη για εκπαιδευτικούς — Εντοπισμός και καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Κώδικας Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση

 

bucha
  • Ειδησεογραφικό άρθρο

Σφαγή της Μπούτσα: χαρτογραφώντας την άρνηση του Κρεμλίνου επί ένα χρόνο

Στις αρχές Απριλίου του 2022, έγινε γνωστό ότι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είχαν σκοτώσει δεκάδες αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούτσα. Η ρωσική προπαγάνδα ξεκίνησε με ένα σωρό ψέματα σχετικά με τη σφαγή. Με την πάροδο του χρόνου, είδαμε να παρουσιάζονται νέοι ψευδείς ισχυρισμοί.

Twelve myths about Russia’s war in Ukraine exposed
  • Ειδησεογραφικό άρθρο

Δώδεκα ψέματα σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκαλύπτονται

Πριν από έναν χρόνο η Ρωσία ξεκίνησε έναν απρόκλητο επιθετικό πόλεμο κατά της ειρηνικής γειτονικής της χώρας, της Ουκρανίας, δείχνοντας στον κόσμο το πραγματικό πρόσωπο των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών του Κρεμλίνου.

euvsdisinfo
  • Ειδησεογραφικό άρθρο

ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, οι κάτοικοι του Κισινάου, της πρωτεύουσας της Μολδαβίας, ξύπνησαν υπό τον ήχο μιας σειράς εκρήξεων. Βόμβες έπεφταν στην Ουκρανία, πιθανότατα στην Οδησσό, η οποία απέχει λιγότερο από διακόσια χιλιόμετρα από το Κισινάου. Για την Ουκρανία, αυτές οι βόμβες σηματοδοτούσαν τη

disinformation
  • Ειδησεογραφικό άρθρο

Παραπληροφόρηση: Οι διαδικτυακές πλατφόρμες συνεχίζουν την αναθεώρηση του κώδικα δεοντολογίας υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία

Η κρίση του κορονοϊού και η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καταδεικνύουν τις απειλές και τις προκλήσεις της παραπληροφόρησης στις κοινωνίες μας. Τα σημερινά και τα μελλοντικά συμβαλλόμενα μέρη του κώδικα δεοντολογίας συμμετέχουν ενεργά στη λήψη επειγόντων μέτρων για τον περιορισμό

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Věra Jourová, Vice-President of the European Commission, and Thierry Breton, European Commissioner, on the Guidance for strengthening the code of practice on disinformation
  • Ειδησεογραφικό άρθρο

Παραπληροφόρηση για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού: οι διαδικτυακές πλατφόρμες έλαβαν νέα μέτρα στο τέλος του προηγούμενου έτους

Η Επιτροπή δημοσιεύει σήμερα τις εκθέσεις των Google, Facebook, Microsoft, TikTok και Twitter σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2021 κατά της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό, ως υπογράφοντα μέρη του κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση.

Ψευδείς Ειδήσεις
  • Ειδησεογραφικό άρθρο

Έρευνα: Μεταναστευτικό και θέματα δημόσιας υγείας κυρίαρχα στις ψευδείς ειδήσεις

H παρούσα έρευνα με τίτλο «Προσοχή Πρωτοπριλιά» αφορά στις ψευδείς ειδήσεις και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, με αφορμή την Πρωταπριλιά 2020 και εν μέσω της κρίσης του Covid-19, από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα.

φετα
  • Ειδησεογραφικό άρθρο

Φέτα

Όχι, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σχεδιάζει να παράσχει κίνητρα σε όσους εγκαταλείπουν τον τομέα της εκτροφής αιγοπροβάτων. Αντιθέτως, στηρίζει και ενισχύει τον τομέα αυτόν και υπερασπίζεται τη φέτα σαν την πιο διάσημη Ελληνίδα "ΠΟΠ σταρ".

Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό
  • Ειδησεογραφικό άρθρο

Αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

Η πανδημία του κορονοϊού συνοδεύτηκε από ένα τεράστιο κύμα ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών, αποπειρών από ξένους παράγοντες να επηρεάσουν τις εσωτερικές συζητήσεις στην ΕΕ, που βρήκε γόνιμο έδαφος στις πιο βασικές ανησυχίες των ανθρώπων και στον ταχέως μεταβαλλόμενο κύκλο των ειδήσεων.

ΚΑΠ
  • Ειδησεογραφικό άρθρο

ΚΓΠ - CAP

Όχι, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ενθαρρύνει ούτε απαιτεί από τους γεωργούς να κόβουν τα δέντρα.
Οι κανόνες της ΚΑΠ δεν «καταδικάζουν» τους βοσκοτόπους με 101 δέντρα ανά εκτάριο.

Μύθος/Κριτική: Η ΕΕ δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις
  • Ειδησεογραφικό άρθρο

Μύθος/Κριτική: Η ΕΕ δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις

Η ΕΕ έχει δεχθεί ενίοτε έντονη κριτική για το κατά πόσο είναι ικανή και αποτελεσματική ως προς την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων και την ανάληψη πραγματικού ηγετικού ρόλου στον κόσμο. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει και αυτό αποτυπώνεται στους παρακάτω τρεις τομείς.