Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο4 Νοεμβρίου 2021

Μύθος/Κριτική: Η ΕΕ δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις

Μύθος/Κριτική: Η ΕΕ δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις

Η ΕΕ έχει δεχθεί ενίοτε έντονη κριτική για το κατά πόσο είναι ικανή και αποτελεσματική ως προς την αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων και την ανάληψη πραγματικού ηγετικού ρόλου στον κόσμο. Η πραγματικότητα όμως διαφέρει και αυτό αποτυπώνεται στους παρακάτω τρεις τομείς.

Περιβάλλον & Οικονομία

Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μετατρέπει την πρόκληση σε ευκαιρία.  Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την προεδρία της κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έθεσε τον στόχο  της ανάδειξης της ΕΕ στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050. Ο οδικός χάρτης δράσεων για την προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων αποτυπώνεται στην νέα αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ, την λεγόμενη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (ΕΠΣ). Η ΕΠΣ περιγράφει τις απαιτούμενες επενδύσεις και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και στοχεύει να καταστήσει την μετάβαση στο νέο οικονομικό μοντέλο δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς. Εντός του 2020 γίνονται πραγματικότητα:

  1. Η υποβολή του πρώτου «ευρωπαϊκού νόμου για το κλίμα», ώστε ο στόχος που ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να γίνει νόμος.
  2. Η παρουσίαση ενός «Επενδυτικού Σχεδίου για μια βιώσιμη Ευρώπη», το οποίο θα συμβάλει στην κάλυψη των επενδυτικών αναγκών.
  3. Η παρουσίαση μιας «Στρατηγικής Πράσινης Χρηματοδότησης», προκειμένου ο ιδιωτικός τομέας να συμβάλει στη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης.
  4. Ένας «Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης», ο οποίος θα περιλαμβάνει ταμείο δίκαιης μετάβασης, ως μέρος του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.
  5. Η δρομολόγηση ενός «συμφώνου για το κλίμα» ώστε οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους και να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό νέων δράσεων, στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην πραγματοποίηση δραστηριοτήτων βάσης και στην προβολή λύσεων που μπορούν να ακολουθήσουν άλλοι.
  6. Η προώθηση των περιβαλλοντικών στόχων και προτύπων της ΕΕ μέσω της πράσινης διπλωματίας και αξιοποίησης της G7, της G20, των διεθνών συμβάσεων και διμερών σχέσεων ώστε να ενταθούν οι παγκόσμιες προσπάθειες.
  7. Η χρησιμοποίηση της Ευρωπαϊκής εμπορικής πολιτικής για την διασφάλιση της βιωσιμότητας και την οικοδόμηση εταιρικών σχέσεων με τα Βαλκάνια και την Αφρική, ώστε να επιτευχθεί και η δική τους μετάβαση.

Εμπόριο

Η ΕΕ προάγει την πολυμέρεια και στηρίζει το ελεύθερο και βασισμένο σε κοινούς κανόνες παγκόσμιο εμπορικό σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ έχει συνάψει ή βρίσκεται σε διαδικασία σύναψης εμπορικών συμφωνιών με το Βιετνάμ, την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Σιγκαπούρη, το Μεξικό, τη Μερκοσούρ, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Έτσι, οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στο παγκόσμιο επίπεδο, επιτρέποντας την τόνωση της ανάπτυξης, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων στην ΕΕ. Τέλος, μεταξύ των δεσμεύσεων της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν συγκαταλέγονται:

  1. Η σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών.
  2. Η συμπερίληψη των υψηλότερων περιβαλλοντικών προδιαγραφών, όπως επίσης και της εργασιακής προστασίας με μηδενική ανοχή απέναντι στην παιδική εργασία.
  3. Ο διορισμός ενός επικεφαλής Εμπορικού Διευθυντή (Chief Trade Enforcement Officer) για την ενίσχυση της συμμόρφωσης με τις εμπορικές συμφωνίες και της εφαρμογής αυτών, καθώς επίσης και για την τακτική υποβολή εκθέσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  4. Προσπάθειες αναβάθμισης και μετασχηματισμού του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Άμυνα

Η ΕΕ στα πλαίσια της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν θα πραγματοποιήσει περαιτέρω βήματα προς μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση Ασφάλειας ώστε να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στις υπάρχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, η Επιτροπή θα ενισχύσει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (European Defence Fund) προκειμένου να στηριχθούν η έρευνα και η ανάπτυξη ικανοτήτων. Επιπλέον, η ΕΕ θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην γειτονιά της. Η εμβάθυνση της συνεργασίας με την Αφρική, καθώς επίσης και η στήριξη αυτής στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των δικών της λύσεων σε προκλήσεις, όπως η διασυνοριακή τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες και δράσεις της ΕΕ που φέρουν παγκόσμια οφέλη και αναδεικνύουν τον ηγετικό ρόλο της.

Για περισσότερες πληροφορίες

Χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης: το επενδυτικό σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης

Οι 6 προτεραιότητες της Επιτροπής για το 2019-2024

Ευρωπαϊκή Εμπορική Πολιτική

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας σε ικανοποιητική τροχιά: 525 εκατ. ευρώ για το Eurodrone και άλλα κοινά ερευνητικά και βιομηχανικά έργα

Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027: διαπραγματεύσεις

 

Σημείωση: Τα άρθρα που φιλοξενούνται σε αυτό το τμήμα του ιστότοπου προέρχονται από εξωτερικούς συνεργάτες και δεν απηχούν απαραίτητα απόψεις της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ή/και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
4 Νοεμβρίου 2021