Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Νοεμβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Υπόθεση Boeing στο πλαίσιο του ΠΟΕ: Η ΕΕ θέτει σε εφαρμογή αντίμετρα κατά εξαγωγών των ΗΠΑ

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αύξηση των δασμών που επιβάλλονται σε αμερικανικές εξαγωγές ύψους 4 δισ. δολαρίων προς την ΕΕ θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφώνησαν στην επιβολή αντιμέτρων, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη παράσχει τη βάση για τη διευθέτηση του ζητήματος κατόπιν διαπραγματεύσεων, διευθέτηση στην οποία θα συμπεριλαμβάνεται η άμεση κατάργηση των δασμών που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις εξαγωγές της ΕΕ στην υπόθεση Airbus στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Στις 26 Οκτωβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) επέτρεψε επίσημα στην ΕΕ να λάβει τα εν λόγω αντίμετρα κατά των παράνομων επιδοτήσεων των ΗΠΑ προς την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από αύριο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για τη διευθέτηση αυτής της διαφοράς και επίσης για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη θέσπιση μακροπρόθεσμων κανόνων για τις επιδοτήσεις στον τομέα των αεροσκαφών.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων και επίτροπος Εμπορίου, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να διευθετήσουμε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα. Δυστυχώς, λόγω της έλλειψης προόδου με τις ΗΠΑ, δεν είχαμε άλλη επιλογή από την επιβολή αυτών των αντιμέτρων. Συνεπώς, η ΕΕ ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της βάσει της πρόσφατης απόφασης του ΠΟΕ. Καλούμε τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν ότι και οι δύο πλευρές θα καταργήσουν τα υφιστάμενα αντίμετρα με απόφαση άμεσης ισχύος, ώστε το ζήτημα αυτό να αποτελέσει γρήγορα παρελθόν. Η κατάργηση αυτών των δασμών είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο πλευρές, ιδίως εν μέσω της πανδημίας που πλήττει καίρια τις οικονομίες μας. Έχουμε τώρα την ευκαιρία να επαναπροωθήσουμε τη διατλαντική συνεργασία μας και να συνεργαστούμε για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.»

Τα αντίμετρα μάς φέρνουν σε ισότιμη θέση με τις ΗΠΑ, με τις δύο πλευρές να έχουν επιβάλει σημαντικούς δασμούς με βάση δύο αποφάσεις του ΠΟΕ που αφορούν τις επιδοτήσεις στον τομέα των αεροσκαφών. Τα αντίμετρά μας περιλαμβάνουν πρόσθετους δασμούς ύψους 15 % στα αεροσκάφη, καθώς και πρόσθετους δασμούς ύψους 25 % σε σειρά γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων που εισάγονται από τις ΗΠΑ, ποσοστά που αντιστοιχούν επακριβώς στα αντίμετρα που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της υπόθεσης του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις προς την Airbus.

Ιστορικό

Τον Μάρτιο του 2019 το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο, που είναι το ανώτατο δικαστικό όργανο του ΠΟΕ, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να συμμορφωθούν με τους κανόνες του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις, παρά τις προηγούμενες αποφάσεις. Αντίθετα, εξακολούθησαν να επιδοτούν παράνομα την αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing εις βάρος της Airbus, της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής βιομηχανίας και των πολυάριθμων εργαζομένων της. Στην απόφασή του, το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο:

  • επιβεβαίωσε ότι το φορολογικό πρόγραμμα της Πολιτείας της Ουάσινγκτον εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό στοιχείο της παράνομης επιδότησης της Boeing από τις ΗΠΑ·
  • διαπίστωσε ότι ορισμένα εν εξελίξει μέσα, μεταξύ των οποίων κάποιες συμβάσεις προμηθειών της NASA και του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, συνιστούν επιδοτήσεις που μπορούν να προκαλέσουν οικονομική ζημία στην Airbus·
  • επιβεβαίωσε ότι η Boeing εξακολουθεί να επωφελείται από ένα παράνομο φορολογικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ, που στηρίζει τις εξαγωγές (το λεγόμενο Foreign Sales Corporation and Extraterritorial Income Exclusion).

Η χθεσινή απόφαση, που επιβεβαιώνει το δικαίωμα της ΕΕ σε αντίποινα, απορρέει άμεσα από την προηγούμενη αυτή απόφαση.

Σε μια παράλληλη υπόθεση σχετικά με την Airbus, ο ΠΟΕ επέτρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Οκτώβριο του 2019, να λάβουν αντίμετρα κατά ευρωπαϊκών εξαγωγών αξίας έως και 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Αυτή η απόφαση βασίστηκε σε απόφαση του 2018 του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου, το οποίο είχε αποφανθεί ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της δεν είχαν συμμορφωθεί πλήρως με τις προηγούμενες αποφάσεις του ΠΟΕ όσον αφορά την επιστρεπτέα αρχική επένδυση για τα προγράμματα A350 και A380. Οι ΗΠΑ επέβαλαν τους εν λόγω πρόσθετους δασμούς στις 18 Οκτωβρίου 2019. Τα σχετικά κράτη μέλη της ΕΕ έλαβαν στο μεταξύ όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλίσουν πλήρη συμμόρφωση.

Περισσότερες πληροφορίες

Δελτίο Τύπου μετά την απόφαση της ειδικής ομάδας της 13ης Οκτωβρίου

Δελτίο Τύπου μετά την έγκριση του ΟΕΔ

Απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαιοδοτικού οργάνου του ΠΟΕ σχετικά με τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ στην Boeing

Ιστορικό της υπόθεσης Boeing

Ιστορικό της υπόθεσης Airbus

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Νοεμβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα