Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο19 Οκτωβρίου 2020Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Υπολογιστική υψηλών επιδόσεων στην ΕΕ: Στην Ιταλία θα κατασκευαστεί ένας από τους ταχύτερους υπερυπολογιστές τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο

index_3.jpg
© EU
Την Πέμπτη, η Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων και το κορυφαίο υπερυπολογιστικό κέντρο CINECA ανακοίνωσαν ότι η ευρωπαϊκή εταιρεία Atos αναδείχθηκε ανάδοχος για την προμήθεια του LEONARDO, ενός νέου υπερυπολογιστή παγκόσμιας κλάσης που θα λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ).  Διαθέτοντας τεράστια υπολογιστική άνω των 248 Petaflop, o Leonardo θα μπορεί να εκτελεί πάνω από πάνω από 248 τετράκις εκατ. υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, γεγονός που θα τον κατατάσσει στους κορυφαίους υπερυπολογιστές του κόσμου, ανοίγοντας τον δρόμο για τον επόμενο υπερυπολογιστικό στόχο, που είναι η εκτέλεση άνω του ενός πεντάκις εκατομμυρίων πράξεων το δευτερόλεπτο (Exaflop).

Η κατασκευή του Leonardo δίνει συνέχεια τόσο στην εξαγγελία που έκανε η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, για επενδύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών, εξαγγελία η οποία εντάσσεται στο θεματολόγιο της ψηφιακής δεκαετίας για την ενίσχυση της ψηφιακής κυριαρχίας της Ευρώπης, όσο και στην πρόσφατη πρόταση νέου κανονισμού της Επιτροπής για την Κοινή Επιχείρηση για την Ευρωπαϊκή Υπολογιστική Υψηλών Επιδόσεων (EuroHPC). Αντικατοπτρίζει επίσης έναν από τους κύριους στόχους της στρατηγικής της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη , την κινητοποίηση πόρων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οικοσυστήματος αριστείας και την επιτάχυνση της υιοθέτησης λύσεων βασιζόμενων στην τεχνητή νοημοσύνη, μεταξύ άλλων και από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

 

Το νέο υπολογιστικό σύστημα υψηλών επιδόσεων LEONARDO θα βρίσκεται στην Ιταλία, στις εγκαταστάσεις του νέου κέντρου δεδομένων του CINECA, το οποίο κατασκευάζεται στο Tecnopolo Bologna. Η Cineca είναι μια μη κερδοσκοπική κοινοπραξία που αποτελείται από 69 ιταλικά πανεπιστήμια, 21 εθνικά ιδρύματα και τα ιταλικά υπουργεία Πανεπιστημίων και Έρευνας και Εκπαίδευσης. Θα κατασκευαστεί από τον Ευρωπαίο ανάδοχο Atos, ο οποίος επελέγη μέσω διαγωνισμού που προκηρύχθηκε τον Νοέμβριο του 2019. Ο συνολικός προϋπολογισμός του LEONARDO ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ.

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ, ενώ η ανακοίνωση των NVIDIA και CINECA είναι διαθέσιμη εδώ. Η υπολογιστική ισχύς του LEONARDO θα σύντομα συμπληρωθεί με  υπερυπολογιστές της EuroHPC στη Βουλγαρία, την Τσεχία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και την Ισπανία.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
19 Οκτωβρίου 2020
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα