Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο3 Απριλίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Θαλάσσιες μεταφορές: Η Επιτροπή εξακολουθεί να αναγνωρίζει τα φιλιππινέζικα αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας

The Berlaymont Building and European Flags

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου, η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει να αναγνωρίζει τα αποδεικτικά ναυτικής ικανότητας που εκδίδονται από τις Φιλιππίνες, μία από τις μεγαλύτερες χώρες παγκοσμίως όσον αφορά την προσφορά ναυτικής εργασίας.  
 

Τον Δεκέμβριο του 2021, μετά από λεπτομερή αξιολόγηση του ισχύοντος συστήματος εκπαίδευσης και πιστοποίησης, η Επιτροπή ενημέρωσε τις Φιλιππίνες ότι η αναγνώριση των αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας που εκδίδουν θα ανακληθεί, εκτός εάν ληφθούν σοβαρά μέτρα, τα οποία θα είναι σύμφωνα και με τη διεθνή σύμβαση για τα πρότυπα εκπαίδευσης, έκδοσης πιστοποιητικών και τήρησης φυλακών των ναυτικών (STCW). Έκτοτε, οι Φιλιππίνες έχουν καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της εν λόγω συμφωνίας, ιδίως σε βασικούς τομείς όπως η παρακολούθηση, η εποπτεία και η εκτίμηση της κατάρτισης και της αξιολόγησης.  
 

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε σχετικά: «Εκτιμούμε την εποικοδομητική συνεργασία με τις αρχές των Φιλιππίνων και χαιρετίζουμε τις προσπάθειές τους για τη βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης και πιστοποίησης των ναυτικών. Οι Φιλιππινέζοι αποτελούν σημαντικό και πολύτιμο μέρος του εργατικού δυναμικού στον ναυτιλιακό κλάδο, στην Ευρώπη και παγκοσμίως, καθώς περίπου 50.000 Φιλιππινέζοι πλοίαρχοι και αξιωματικοί εργάζονται επί του παρόντος σε πλοία που φέρουν σημαία της ΕΕ. Οι Φιλιππίνες μπορούν να βασιστούν στην τεχνική μας υποστήριξη για την περαιτέρω βελτίωση της εφαρμογής και της εποπτείας των ελάχιστων απαιτήσεων εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης, καθώς και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας.»   
 

Τους επόμενους μήνες, η Επιτροπή προτίθεται να παράσχει στις Φιλιππίνες τεχνική βοήθεια για την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος εκπαίδευσης, κατάρτισης και πιστοποίησης των ναυτικών, μετά και τις σχετικές συζητήσεις μεταξύ της Προέδρου κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Προέδρου των Φιλιππίνων κ. Φέρντιναντ Μάρκος στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-ASEAN τον περασμένο Δεκέμβριο. 
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Adalbert Jahnz — Τηλ.: + 32 2 295 31 56· Anna Wartberger — Τηλ.: + 32 2 298 25 04)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
3 Απριλίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα