Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Νοεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ χορηγεί στη Σλοβενία προκαταβολή 100 εκατ. ευρώ για τις πλημμύρες του καλοκαιριού

eu slovenia

Αθήνα, 29/11/2023
 

Η Επιτροπή ενέκρινε μια προκαταβολή 100 εκατ. ευρώ προς τη Σλοβενία στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), για να ελαφρύνει το οικονομικό βάρος των προσπαθειών ανασυγκρότησης λόγω των ζημιών που προκάλεσαν οι  καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Αυγούστου. Η προκαταβολή εγκρίθηκε κατόπιν της αίτησης για στήριξη από το ΤΑΕΕ, την οποία υπέβαλε η Σλοβενία στις 20 Οκτωβρίου 2023. Εντός του 2024 θα ακολουθήσει η τελική πληρωμή, η οποία θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση, από την Επιτροπή, της αίτησης της Σλοβενίας για στήριξη από το ΤΑΕΕ, καθώς και από τη διαθεσιμότητα του προϋπολογισμού.
 

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Η κλιματική αλλαγή  αυξάνει συνεχώς τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των φυσικών καταστροφών. Η βοήθεια του ΤΑΕΕ είναι πιο αναγκαία από ποτέ για την ελάφρυνση του οικονομικού βάρους που συνεπάγονται  τα φαινόμενα αυτά και για να δοθεί στους Ευρωπαίους νέα ελπίδα για ένα λαμπρό μέλλον. Είμαστε αλληλέγγυοι προς τη Σλοβενία, όπως αποδεικνύει το γεγονός ότι η εν λόγω προκαταβολή ύψους 100 εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει κινητοποιηθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο του ΤΑΕΕ.»
 

Σύμφωνα με τις σλοβενικές αρχές, οι πλημμύρες που έπληξαν περίπου τα δύο τρίτα της χώρας, ήταν οι πιο καταστροφικές στην ιστορία της Σλοβενίας. Καταστράφηκαν εκατοντάδες κατοικίες και κτίρια, καθώς και σημαντικές οδικές και ενεργειακές υποδομές. Αμέσως μετά τις πλημμύρες, η Επιτροπή επέδειξε αλληλεγγύη προς τη Σλοβενία, προσφέροντας βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ η οποία περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, ελικόπτερα, φορτηγά και εκσκαφείς. Έκτοτε, η Επιτροπή έχει κινητοποιήσει 8,6 εκατ. ευρώ μέσω του γεωργικού αποθεματικού για τη στήριξη των Σλοβένων γεωργών, των οποίων τα μέσα διαβίωσης έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.
 

Press Release in English

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
29 Νοεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα