Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο20 Ιανουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Το Τάλιν Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2023

Tallinn

Αύριο, το Τάλιν της Εσθονίας θα στεφθεί επίσημα Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, παίρνοντας τη σκυτάλη από την Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, μαζί με τον δήμαρχο του Τάλιν κ. Μίχαϊλ Κόβαρτ και τον δήμαρχο της Γκρενόμπλ κ. Ερίκ Πιόλ, θα συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί στο Τάλιν. 

Ο Επίτροπος κ. Σινκέβιτσους δήλωσε σχετικά: «Μόνο οι καλύτερες πόλεις, αυτές που πρωτοπορούν στις αλλαγές, μπορούν να φέρουν τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Θα ήθελα να συγχαρώ το Τάλιν, μια πόλη που αξίζει τον τίτλο αυτό, και να του ευχηθώ ένα επιτυχημένο έτος γεμάτο εκδηλώσεις που θα μεταμορφώσουν τη ζωή των κατοίκων του και θα αποτελέσουν παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ τη Γκρενόμπλ για την πολύ επιτυχημένη θητεία της ως Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2022.»

Το Τάλιν κέρδισε τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης χάρη στη συστημική προσέγγισή του προς την πράσινη διακυβέρνηση και τη σύνδεση διάφορων στρατηγικών με σκοπό να καταστεί πιο οικολογικό. Η πόλη έχει υιοθετήσει την ολοκληρωμένη στρατηγική Τάλιν 2035 για θέματα κλίματος, υγείας, κινητικότητας και περιβάλλοντος. Το Τάλιν ήταν επίσης η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που παρείχε δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες από το 2013, ενώ τώρα σχεδιάζει το πρόγραμμα «GoGreenRoutes» για την τόνωση της βιοποικιλότητας. Το Τάλιν θα διοργανώσει πάνω από 60 εκδηλώσεις μέσα στο 2023 στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Τάλιν Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

Το Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης ενθαρρύνει τις πόλεις να γίνουν πιο πράσινες και καθαρές και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους. Η υποβολή υποψηφιοτήτων για τον επόμενο κύκλο βραβείων έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει ως τις 30 Απριλίου 2023. 

Ο Επίτροπος κ. Σινκέβιτσιους θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στο Τάλιν σήμερα και αύριο. Θα συναντηθεί με την Πρωθυπουργό της Εσθονίας κ. Κάγια Κάλας, τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μάντις Κάλας, εκπροσώπους της θαλάσσιας οικονομίας, οικολογικούς φορείς και ΜΚΟ, καθώς και βουλευτές. Θα επισκεφθεί επίσης τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής βιοαερίου στις βαλτικές χώρες, η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Τάλιν Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου και στους ιστοτόπους για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το Πράσινο Τάλιν και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Φύλλο.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
20 Ιανουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα