Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο30 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Τα βραβεία ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς επιβραβεύουν 30 υποδειγματικά επιτεύγματα από 18 χώρες

Participation of Mariya Gabriel, European Commissioner, to the launch of the creation of an European cultural heritage cloud under Horizon Europe

Σήμερα η Επιτροπή και η Europa Nostra ανακοινώνουν τους νικητές των βραβείων ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς / βραβείων Europa Nostra για το 2022, τα οποία χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Φέτος, με την ευκαιρία της 20ής επετείου των σημαντικότερων βραβείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, βραβεύθηκαν 30 αξιοσημείωτα επιτεύγματα πολιτιστικής κληρονομιάς σε 18 ευρωπαϊκές χώρες. Οι νικητές παρουσίασαν αξιοσημείωτο έργο σχετικά με τη διατήρηση και την προσαρμογή της πολιτιστικής κληρονομιάς για νέα χρήση, αλλά και στους τομείς της έρευνας, της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και των δεξιοτήτων, καθώς και της συμμετοχής και της ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Το 2022 είναι ιδιαίτερη χρονιά, καθώς γιορτάζουμε την 20ή επέτειο του Ευρωπαϊκού Βραβείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που είναι πλέον το σημαντικότερο βραβείο της ευρωπαϊκής κοινότητας πολιτιστικής κληρονομιάς. Συγχαίρω θερμά τους φετινούς νικητές των βραβείων ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς / βραβείων Europa Nostra για την εξαιρετική ποιότητα του έργου τους και το άνοιγμά τους στην καινοτομία. Πολλές από τις βραβευθείσες πρωτοβουλίες καταδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον και την αφοσίωση των νέων στην κληρονομιά μας, την ιστορία μας και την πολιτιστική μας ταυτότητα. Συγχαίρω ιδιαίτερα τους δύο νικητές από την Ουκρανία.»

Η τελετή απονομής των βραβείων ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στην Πράγα. Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» είναι το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη των τομέων του πολιτισμού και της δημιουργίας, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουν τη συμβολή τους στην κοινωνία, στην οικονομία και στο περιβάλλον διαβίωσης στην Ευρώπη. Με προϋπολογισμό 2,4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, το πρόγραμμα στηρίζει οργανισμούς στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, των τεχνών του θεάματος, των καλών τεχνών, των πολυτομεακών μορφών τέχνης, των εκδόσεων, του κινηματογράφου, της τηλεόρασης, της μουσικής και των βιντεοπαιχνιδιών, καθώς και δεκάδες χιλιάδες καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού και του οπτικοακουστικού τομέα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους νικητές, συμβουλευθείτε αυτή τη σελίδα.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova – Τηλ.: +32 229 66953· Célia Dejond – Τηλ.: +32 229 88199)

 

 

Press Release in English

 

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
30 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα