Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο12 Οκτωβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας: Ας προχωρήσουμε μαζί

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Σήμερα, κατά την 23η σύνοδο κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας στο Κίεβο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία επιβεβαίωσαν εκ νέου την ισχυρή εταιρική τους σχέση και την προσήλωσή τους στην ενίσχυση της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τζουζέπ Μπορέλ, εκπροσώπησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία συμφώνησαν σε κοινή δήλωση, η οποία καταδεικνύει την πληθώρα των θεμάτων της διμερούς ατζέντας.

Η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τα εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδίδει ύψιστη σημασία στις σχέσεις της με την Ουκρανία. Μαζί οικοδομήσαμε μια ειδική εταιρική σχέση, η οποία βασίζεται στην αμοιβαία αλληλεγγύη και φιλία. Συμμεριζόμαστε την προσήλωση στην ενίσχυση της πολιτικής σύνδεσης και της οικονομικής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχουμε σημειώσει πρόοδο σε πολλούς τομείς. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πάνω στις αναξιοποίητες ακόμη ευκαιρίες που προσφέρει η συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. Το γεγονός αυτό, παράλληλα με τη συνεχιζόμενη ενότητα στο θέμα των κυρώσεων, αποδεικνύει τη δέσμευση της ΕΕ έναντι της Ουκρανίας —μια δέσμευση που παραμένει αδιάλειπτη.»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος/ Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ πρόσθεσε: «Η ΕΕ είναι ο ισχυρότερος και πιο αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος της Ουκρανίας. Στη σημερινή σύνοδο κορυφής επιβεβαιώνουμε επίσης εκ νέου τη συνεχή πολιτική στήριξη της ΕΕ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και την πολιτική μη αναγνώρισης της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.»

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων της Προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου εδώ.

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία σημείωσαν πρόοδο σε ορισμένους βασικούς τομείς συνεργασίας, με τρεις νέες σημαντικές συμφωνίες.

Υπογραφή συμφωνίας-ορόσημου για τις αεροπορικές μεταφορές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία υπέγραψαν συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών, ανοίγοντας το δρόμο για έναν «Κοινό Αεροπορικό Χώρο» μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας, με βάση κοινά υψηλά πρότυπα σε σημαντικούς τομείς όπως η αεροπορική ασφάλεια, η προστασία από έκνομες ενέργειες και η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας. Θα προωθήσει την πρόσβαση στην αγορά και θα προσφέρει νέες ευκαιρίες στους καταναλωτές και τις αεροπορικές εταιρείες και των δύο πλευρών.

Η Ουκρανία, ως αγορά αερομεταφορών, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σπουδαιότητα για την ΕΕ, δεδομένου ότι το 2019 ήταν η 13η μεγαλύτερη αγορά εκτός ΕΕ, με 9,8 εκατομμύρια επιβάτες. Οι αεροπορικές μεταφορές επιβατών αλλά και εμπορευμάτων μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η τάση αυτή διακόπηκε μόνο κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID.

Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα αποσκοπεί στο σταδιακό άνοιγμα των αντίστοιχων αγορών αερομεταφορών και στην ενσωμάτωση της Ουκρανίας σε έναν ευρύτερο κοινό ευρωπαϊκό εναέριο χώρο. Η Ουκρανία θα ευθυγραμμίσει περαιτέρω τη νομοθεσία της με τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ στις αεροπορικές μεταφορές, σε τομείς όπως η αεροπορική ασφάλεια, η διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας, η προστασία από έκνομες ενέργειες, το περιβάλλον, η οικονομική ρύθμιση, ο ανταγωνισμός, η προστασία των καταναλωτών και κοινωνικές πτυχές.

Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να προσφέρει νέες ευκαιρίες αεροπορικών μεταφορών, αμεσότερες συνδέσεις και οικονομικά οφέλη και για τις δύο πλευρές:

  • Όλες οι αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ θα είναι σε θέση να εκτελούν απευθείας πτήσεις από οπουδήποτε στην ΕΕ προς οποιοδήποτε αεροδρόμιο στην Ουκρανία και το ίδιο θα ισχύει για τις ουκρανικές αεροπορικές εταιρείες.
  • Όλα τα όρια και οι περιορισμοί στις πτήσεις μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ θα αρθούν και οι διατάξεις για τον ανοικτό και θεμιτό ανταγωνισμό θα εγγυούνται ισότιμους όρους ανταγωνισμού.

Η συμφωνία θα διευκολύνει τις διαπροσωπικές επαφές και θα διευρύνει τις εμπορικές ευκαιρίες και το εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας. Θα αποτελέσει επίσης πολύτιμο μέσο για την εφαρμογή της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας και, ειδικότερα, της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών.

Μολονότι η συμφωνία πρέπει να κυρωθεί και από τις δύο πλευρές πριν από την επίσημη έναρξη ισχύος της, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τη σημερινή υπογραφή.

Σύνδεση της Ουκρανίας με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη»

Η σύνοδος κορυφής έδωσε επίσης την ευκαιρία να ολοκληρωθεί η σύνδεση της Ουκρανίας με το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη», το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, καθώς και με το πρόγραμμα έρευνας και εκπαίδευσης της Ευρατόμ για την περίοδο 2021-2025. Ουκρανοί ερευνητές και φορείς καινοτομίας μπορούν πλέον να συμμετέχουν σ' αυτά τα δύο προγράμματα, με προϋπολογισμό 95,5 δισ. ευρώ και 1,38 δισ. ευρώ αντίστοιχα, υπό τους ίδιους όρους με οντότητες των κρατών μελών της ΕΕ. Αυτή η συνεργασία στους τομείς της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας ενισχύει περαιτέρω τη συμμαχία μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας για την επίτευξη κοινών προτεραιοτήτων, όπως η διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» είναι ένα από τα κύρια εργαλεία που διαθέτει η Ευρώπη για να υλοποιήσει τη στρατηγική της για διεθνή συνεργασία: Η προσέγγιση της Ευρώπης όσον αφορά την παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε ερευνητές και φορείς καινοτομίας από όλη την υφήλιο, οι οποίοι μπορούν να συνεργαστούν με εταίρους στην ΕΕ για να προετοιμάσουν προτάσεις.

Σύνδεση της Ουκρανίας με το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη»

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής οριστικοποιήθηκε επίσης η σύνδεση της Ουκρανίας με το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη», το πρόγραμμα της ΕΕ για τη στήριξη του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα για την περίοδο 2021-2027. Το νέο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» εξακολουθεί να στηρίζει και να προωθεί την πολιτιστική κληρονομιά, τη δημιουργικότητα, τη διεθνοποίηση, τον επαγγελματισμό, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα. Ουκρανικοί πολιτιστικοί και δημιουργικοί οργανισμοί μπορούν πλέον να συμμετέχουν στο εμβληματικό πρόγραμμα της Ευρώπης ύψους 2,44 δισ. ευρώ, υπό τους ίδιους όρους με οντότητες των κρατών μελών της ΕΕ.

Περισσότερες πληροφορίες

Ενημερωτικό δελτίο για τις σχέσεις ΕΕ-Ουκρανίας

Ιστότοπος της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουκρανία

Ιστότοπος της ομάδας στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ουκρανία

Διεθνείς αεροπορικές σχέσεις της ΕΕ

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
12 Οκτωβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα