Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Ιουλίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Σύνοδος κορυφής ΕΕ-CELAC: Η ΕΕ και η Ουρουγουάη ενισχύουν τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

Participation of Ursula von der Leyen, President of the European Commission, in the EU/CELAC Summit 2023

Σήμερα, η ΕΕ και η Ουρουγουάη αποφάσισαν να εντείνουν τη συνεργασία τους για την επιδίωξη της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-CELAC στις Βρυξέλλες, η επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης κ. Φρανσίσκο Μπουστίγιο Μπονάσσο υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, την ενεργειακή απόδοση και το ανανεώσιμο υδρογόνο, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου της Ανατολικής Δημοκρατίας της Ουρουγουάης κ. Λουίς Λακάγιε Πόου. Το μνημόνιο συνεννόησης αποτελεί μέρος του επενδυτικού θεματολογίου Ευρωπαϊκής Ένωσης — Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής της Global Gateway, το οποίο παρουσίασε χθες η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν στην επιχειρηματική στρογγυλή τράπεζα ΕΕ-ΛΑΚ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Η ΕΕ και η Ουρουγουάη έχουν κοινή φιλοδοξία να ενισχύσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τους φιλόδοξους στόχους μας για το κλίμα. Συμμεριζόμαστε την ανάγκη για μια παγκόσμια αγορά υδρογόνου βασισμένη σε κανόνες, διαφανή και χωρίς στρεβλώσεις, με αξιόπιστα διεθνή πρότυπα και συστήματα πιστοποίησης για τη στήριξη της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Αυτό το μνημόνιο συνεννόησης μάς παρέχει μια βάση για την καθοδήγηση και την εντατικοποίηση των εργασιών μας σε αυτά τα θέματα, καθώς προσπαθούμε και οι δύο να επιτύχουμε κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.»

Ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, ενεργειακή απόδοση και ανανεώσιμο υδρογόνο

Το μνημόνιο που υπεγράφη σήμερα καθορίζει τους στόχους μας και ανοίγει τον δρόμο για έναν μελλοντικό χάρτη πορείας στον οποίο περιγράφονται συγκεκριμένες δραστηριότητες που υποστηρίζονται από την επενδυτική στρατηγική της Global Gateway. Στους πιθανούς τομείς συνεργασίας περιλαμβάνονται η επανεξέταση και η εμβάθυνση των δράσεων και των πολιτικών για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και οι ανταλλαγές σχετικά με τις πολιτικές για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και το ανανεώσιμο υδρογόνο και τα παράγωγά του. Πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία μας σε θέματα έρευνας και κανονιστικής ρύθμισης θα περιλαμβάνει εργασίες σχετικά με ορισμούς, μεθοδολογίες, κανόνες βιωσιμότητας, συστήματα πιστοποίησης και μέτρα για την τόνωση της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμου υδρογόνου.

Θα συνεργαστούμε επίσης για τη διοχέτευση επενδύσεων σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς, παρέχοντας στους δυνητικούς επενδυτές τη μέγιστη δυνατή σαφήνεια όσον αφορά τη χρηματοδότηση τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ουρουγουάη.

Αυτό το μνημόνιο υπογραμμίζει ότι οι επενδύσεις στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, στην ενεργειακή απόδοση και στο ανανεώσιμο υδρογόνο και τα παράγωγά του πρέπει να συμμορφώνονται με τη σχετική περιβαλλοντική νομοθεσία που αφορά τους θαλάσσιους και χερσαίους τομείς τόσο στην ΕΕ όσο και στην Ουρουγουάη, ώστε να διασφαλίζεται ότι αντιμετωπίζουμε παράλληλα τόσο την κλιματική κρίση όσο και την κρίση βιοποικιλότητας. Επιπλέον, οι πολιτικές προώθησης της ενεργειακής απόδοσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του ανανεώσιμου υδρογόνου και των παραγώγων του θα πρέπει να λαμβάνουν δεόντως υπόψη την προστασία, τη διατήρηση και την αποκατάσταση των υδατικών συστημάτων και των οικοσυστημάτων που σχετίζονται με τα ύδατα. 

Ιστορικό

Η ΕΕ και η Ουρουγουάη ξεκίνησαν πρόσφατα ενεργειακό διάλογο που καλύπτει την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, την ενεργειακή απόδοση και το ανανεώσιμο υδρογόνο, συνεχίζοντας τον γόνιμο πολιτικό διάλογο που βασιζόταν στην συμφωνία-πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ουρουγουάης η οποία υπεγράφη το 1992. Και οι δύο πλευρές συμμερίζονται τον στόχο της επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 και αναγνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο της ενεργειακής απόδοσης και της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει την ανάπτυξη και την εφαρμογή του επενδυτικού θεματολογίου ΕΕ-ΛΑΚ της Global Gateway (GGIA). Το GGIA αποτελεί πολιτική δέσμευση για συνεργασία, δεδομένου ότι εντοπίζει δίκαιες πράσινες και ψηφιακές επενδυτικές ευκαιρίες στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, οι οποίες θα επωφεληθούν από το ανοικτό περιβάλλον που δημιουργείται από τις εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες και θα συμβάλει στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Φέρνει στο προσκήνιο περισσότερα από 130 ενδεικτικά έργα σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής για τη μόχλευση έξυπνων επενδύσεων που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη σε βασικούς τομείς όπως η υγεία, η ανανεώσιμη ενέργεια, η ψηφιακή συνδεσιμότητα, οι κρίσιμες πρώτες ύλες, η έρευνα και η καινοτομία.

Το θεματολόγιο GGIA θα υλοποιηθεί μέσω πρωτοβουλιών της «Ομάδας Ευρώπη»:  η ΕΕ, τα κράτη μέλη της, οι οργανισμοί αναπτυξιακής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), οι οργανισμοί εξαγωγικών πιστώσεων και όλες οι άλλες δημόσιες πηγές χρηματοδότησης θα συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα στο πλαίσιο συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Δηλώσεις

Η ΕΕ και η Ουρουγουάη έχουν κοινή φιλοδοξία να ενισχύσουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τους φιλόδοξους στόχους μας για το κλίμα. Συμμεριζόμαστε την ανάγκη για μια παγκόσμια αγορά υδρογόνου βασισμένη σε κανόνες, διαφανή και χωρίς στρεβλώσεις, με αξιόπιστα διεθνή πρότυπα και συστήματα πιστοποίησης για τη στήριξη της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια. Αυτό το μνημόνιο συνεννόησης μάς παρέχει μια βάση για την καθοδήγηση και την εντατικοποίηση των εργασιών μας σε αυτά τα θέματα, καθώς προσπαθούμε και οι δύο να επιτύχουμε κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.

Ursula von der Leyen, President of the European Commission - 18/07/2023

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Ιουλίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα