Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο21 Νοεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

ΣΥΝΕΔΡIΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ: Η Επιτροπή ολοκληρώνει την επανεξέταση της βοήθειας της ΕΕ προς την Παλαιστίνη

The Berlaymont Building and European Flags

Σήμερα η Επιτροπή δημοσίευσε τα αποτελέσματα της επανεξέτασης της συνεχιζόμενης χρηματοδοτικής συνδρομής της ΕΕ προς την Παλαιστίνη, την οποία είχε ανακοινώσει δύο ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε τα εξής: «Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος διεθνής χορηγός βοήθειας προς τους Παλαιστινίους. Μετά τα τρομερά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, χρειάστηκε να επανεξετάσουμε προσεκτικά τη χρηματοδοτική μας βοήθεια. Η επανεξέταση αυτή επιβεβαίωσε ότι οι ισχύουσες διασφαλίσεις είναι αποτελεσματικές. Τώρα είναι σε εξέλιξη οι εργασίες για τον σχεδιασμό της μελλοντικής μας στήριξης προς τους Παλαιστίνιους δεδομένης της μεταβαλλόμενης και εξελισσόμενης κατάστασης

 

Η επανεξέταση έδειξε ότι οι επιτόπιοι έλεγχοι και οι υφιστάμενες διασφαλίσεις της Επιτροπής —που έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια— λειτουργούν ικανοποιητικά και ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν διαπιστωθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχουν διοχετευθεί χρήματα για μη επιδιωκόμενους σκοπούς.

Ενώ ζητήθηκαν πρόσθετες πληροφορίες από όλους τους δικαιούχους επιχορηγήσεων και τους οργανισμούς που αξιολογούνται ανά πυλώνες, προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσον μπορεί να χρειαστούν πιθανές προσαρμογές,  η  στήριξη θα συνεχίσει να παρέχεται στους οργανισμούς που έχουν παράσχει τις διευκρινίσεις που ζητήθηκαν και διαβεβαιώσεις σχετικά με τις ισχύουσες διασφαλίσεις, ιδίως οργανισμούς των κρατών μελών της ΕΕ και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Οι δικαιούχοι για τους οποίους διατυπώθηκαν καταγγελίες για υποκίνηση μίσους και βίας μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023 κλήθηκαν να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν εναντίον τους.

 Για περισσότερες πληροφορίες βλ. το σχετικό δελτίο Τύπου.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
21 Νοεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα