Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο7 Απριλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

«Stand Up For Ukraine»: η κινητοποίηση χρηματοδότησης και βοήθειας για τους πολίτες της Ουκρανίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

Demonstration in Brussels in support of Ukraine

2 ημέρες πριν από την παγκόσμια εκδήλωση δωρητών «Stand Up For Ukraine», την οποία συνδιοργανώνουν από κοινού η Πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρωθυπουργός του Καναδά, κ. Τζάστιν Tριντό, οι προσπάθειες κινητοποίησης και προβολής για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και δωρεών σε είδος για τον λαό της Ουκρανίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση του Καναδά, σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση προάσπισης των συμφερόντων του πολίτη «Global Citizen», καλούν τις κυβερνήσεις, τις ιδιωτικές εταιρείες και τους πολίτες να συμβάλουν σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια αλληλεγγύης.

Η χρηματοδότηση και τα άλλα είδη βοήθειας που θα συγκεντρωθούν στις 9 Απριλίου θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην Ουκρανία και εκείνων που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή.

Συγκεκριμένα:

  • Για τα 4 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν ήδη αναζητήσει καταφύγιο στην ΕΕ και για αυτούς που πιθανώς θα έρθουν στο μέλλον: η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αναγκών τους στα κράτη μέλη της ΕΕ, από τη διατροφή, τη στέγαση και την ιατρική περίθαλψή τους έως την εκπαίδευση και την εργασιακή απασχόλησή τους.
  • Για τα 6,5 εκατομμύρια ανθρώπων, μεταξύ των οποίων 2,5 εκατομμύρια παιδιά, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά παρέμειναν στην Ουκρανία και είναι σήμερα εσωτερικά εκτοπισμένοι: η χρηματοδότηση και οι δωρεές θα τους παράσχουν ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική φροντίδα.

Οι δεσμεύσεις για δωρεές θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια συνάντησης στρογγυλής τραπέζης, η οποία έχει συγκληθεί από την Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρωθυπουργό του Καναδά, κ. Τζάστιν Tριντό, και θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Απριλίου από τις 16.00 έως τις 17.00 ώρα Ελλάδας. Σε αναγνώριση του κεντρικού ρόλου της Πολωνίας στη στήριξη των προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την εισβολή στην Ουκρανία, η εκδήλωση δωρητών «Stand Up For Ukraine» θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, κ. Άντρζεϊ Ντούντα, θα συμμετάσχει μαζί με την Πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Τριντό θα συμμετάσχει εξ αποστάσεως.

Έχουν επίσης προσκληθεί να παρευρεθούν πρόσφυγες και εκπρόσωποι τοπικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που εργάζονται για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.

 

Πώς μπορείτε να συνεισφέρετε

Οι κυβερνήσεις και οι ιδιωτικές εταιρείες καλούνται να επικοινωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν επιθυμούν να συνεισφέρουν οικονομικά: NEAR-SGUA-UKRAINE-CLEARING-HOUSEatec [dot] europa [dot] eu (NEAR-SGUA-UKRAINE-CLEARING-HOUSE[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης δημιουργήσει ένα σύστημα για τη διοχέτευση δωρεών σε είδος από τον ιδιωτικό τομέα στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και τα γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών των εσωτερικά εκτοπισμένων και των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συντονίσει την παράδοση μεγάλης κλίμακας δωρεών σε είδος ζωτικών ειδών, όπως φαρμάκων, εμβολίων, ιατρικού εξοπλισμού, σκηνών, κρεβατιών και κουβερτών έκτακτης ανάγκης.

Οι εταιρείες που επιθυμούν να προβούν σε δωρεές σε είδος καλούνται να επικοινωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: ECHO-private-donationsatec [dot] europa [dot] eu (ECHO-private-donations[at]ec[dot]europa[dot]eu)

Τέλος, οι πολίτες μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά μέσω της πλατφόρμας GlobalGiving της οργάνωσης «Global Citizen».

 

Ιστορικό

Η διαδικτυακή εκδήλωση δωρητών «Stand Up For Ukraine» θα ολοκληρώσει μια ευρύτερη εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία δρομολόγησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση του Καναδά το Σάββατο 26 Μαρτίου, σε συνεργασία με τη διεθνή οργάνωση προάσπισης των συμφερόντων του πολίτη «Global Citizen». 

Η εκστρατεία ανταποκρίνεται σε έκκληση για βοήθεια που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στόχος της εκστρατείας είναι η συγκέντρωση χρηματοδότησης και άλλων μορφών βοήθειας για την κάλυψη των αναγκών των εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ουκρανία.

Σε αναγνώριση του κεντρικού ρόλου της Πολωνίας στη στήριξη των προσφύγων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την εισβολή στην Ουκρανία, η εκδήλωση δωρητών «Stand Up For Ukraine» θα πραγματοποιηθεί στη Βαρσοβία.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, κ. Άντρζεϊ Ντούντα, θα συμμετάσχει μαζί με την πρόεδρο κ. φον ντερ Λάιεν, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Τριντό θα συμμετάσχει εξ αποστάσεως.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, έχει επίσης προσκληθεί να συμμετάσχει εξ αποστάσεως.

6,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα εσωτερικά εκτοπισμένοι στην Ουκρανία. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση φιλοξενεί περισσότερους από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Η Πολωνία φιλοξενεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως ανθρωπιστικός κόμβος, αποστέλλοντας στην Ουκρανία βοήθεια από ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Η εκστρατεία «Stand Up For Ukraine»

Η ΕΕ στο πλευρό της Ουκρανίας

Η αντίδραση του Καναδά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Υποστήριξη της Ουκρανίας – ιστότοπος της πολωνικής κυβέρνησης

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το επίσημο κανάλι EbS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και από το Facebook της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα: https://www.facebook.com/EURepresentationGreece/

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
7 Απριλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα