Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Σχολικά λεωφορεία για την Ουκρανία: Εκστρατεία αλληλεγγύης της ΕΕ

σχολικά λεωφορεία

Η ανάγκη

Στις 12 Ιουλίου 2022, η κυβέρνηση της Ουκρανίας απέστειλε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για σχολικά λεωφορεία. Η Πρώτη Κυρία της Ουκρανίας κ. Ολένα Ζελένσκα τόνισε εκ νέου την επείγουσα ανάγκη για περισσότερα σχολικά λεωφορεία κατά την επίσκεψή της τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, όπου συναντήθηκε επίσης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθύνοντάς της προσωπικά την έκκλησή της για στήριξη.

Τα λεωφορεία είναι αναγκαία για να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο σε ολόκληρη τη χώρα και για να οργανωθούν ταχείες εκκενώσεις σε περίπτωση ανάγκης. Οι περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ανάγκες είναι οι περιφέρειες Ντνίπρο, Πολτάβα, Βινίτσια, Κροπιβνίτσκιι, Λβιβ και Βολίν. Η ομάδα-στόχος περιλαμβάνει τόσο την πρωτοβάθμια όσο και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Η εκστρατεία αλληλεγγύης της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά πανευρωπαϊκή εκστρατεία προβολής αξιοποιώντας το πνεύμα των γιορτών και τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η στήριξη των παιδιών της Ουκρανίας και της πρόσβασής τους στο σχολείο μέσω της δωρεάς σχολικών λεωφορείων από τα κράτη μέλη και τον ιδιωτικό τομέα. Η εν λόγω δωρεά θα πραγματοποιηθεί μέσω του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας – Global Europe. Στο παρόν στάδιο, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια πόσα λεωφορεία θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας αλληλεγγύης της ΕΕ, ωστόσο, στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε αρκετές εκατοντάδες λεωφορεία που θα μπορούσαν να παραδοθούν ως δέσμη μέτρων της «Ομάδας Ευρώπη» κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οι Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κράτη μέλη θα ηγηθούν των επαφών με τις εθνικές αρχές των κρατών μελών, καθώς και με τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να διερευνήσουν κατά πόσο οργανισμοί δημόσιων μεταφορών ή ευρωπαϊκές εταιρείες μπορούν ενδεχομένως να δωρίσουν λεωφορεία στο πλαίσιο των συστημάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που εφαρμόζουν.

Μόλις επιβεβαιωθεί η προσφορά συγκεκριμένου αριθμού σχολικών λεωφορείων στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, η μεταφορά και η υλικοτεχνική υποστήριξη θα υποστηριχθούν από το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής[1] (ΚΣΑΕΑ), την εξειδικευμένη υπηρεσία μας, η οποία μέχρι στιγμής έχει συμβάλει στη διοχέτευση άνω των 70.000 τόνων βοήθειας στην Ουκρανία από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και τέσσερις χώρες εταίρους.

Η μεταφορά των σχολικών λεωφορείων που έχουν δωριστεί μπορεί να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό της Ένωσης μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ[2], υπό την προϋπόθεση ότι τα λεωφορεία προσφέρονται επισήμως στην Ουκρανία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ από τις εθνικές αρχές πολιτικής προστασίας (σημεία επαφής του ΚΣΑΕΑ) στα κράτη μέλη. Οι δωρεές από τον ιδιωτικό τομέα θα διευκολυνθούν επίσης από τις εθνικές αρχές πολιτικής προστασίας. Το σύστημα αυτό έχει χρησιμοποιηθεί σε διάφορους άλλους τομείς για την παροχή στήριξης στην Ουκρανία και έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί ικανοποιητικά.

Οι υφιστάμενοι κόμβοι υλικοτεχνικής υποστήριξης της ΕΕ στην Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση της οδικής ή σιδηροδρομικής μεταφοράς λεωφορείων στην Ουκρανία και για τη χρηματοδότησή της κατά 100% από τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ[3]. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το κόστος των λεωφορείων, τα οποία δωρίζονται χωρίς αντάλλαγμα.

Οι Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για να υποστηρίξουν τη διαδικασία και να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις.

 

[1] Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

[2] Μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ

[3] Εάν τα λεωφορεία παραδίδονται απευθείας και δεν διέρχονται απ’ αυτούς τους κόμβους, ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας μπορεί να καλύψει το 75% του κόστους μεταφοράς.

 

 

Διαβάστε περισσότερα

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα