Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο20 Ιουνίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Ρητορική μίσους: Το Twitch συνυπογράφει τον κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ κατά της παράνομης διαδικτυακής ρητορικής μίσους

logo

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση της διαδραστικής υπηρεσίας ζωντανής μετάδοσης βίντεο Twitch να προσχωρήσει στον κώδικα δεοντολογίας της ΕΕ για την καταπολέμηση της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο.

Η κ. Βιέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος αρμόδια για θέματα Αξιών και Διαφάνειας, δήλωσε σχετικά: «Ό,τι είναι παράνομο εκτός διαδικτύου, πρέπει να είναι παράνομο και στο διαδίκτυο. Η συμμετοχή του Twitch στον κοινό μας αγώνα για την απαλλαγή του διαδικτύου από την παράνομη ρητορική μίσους είναι μια εξαιρετική είδηση. Οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο μίσος και στην κακοποίηση και έχουμε χρέος απέναντί τους να καταστήσουμε το διαδίκτυο ασφαλέστερο γι’ αυτούς».

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς προσέθεσε: «Η συνυπογραφή του κώδικα δεοντολογίας από το Twitch, μια πλατφόρμα που μιλά στις νεότερες γενιές, αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου ψηφιακού χώρου. Συνεπώς, χαιρετίζω τη ανάληψη αυτής της δέσμευσης και ελπίζω ο κώδικας δεοντολογίας να επεκταθεί και σε άλλες εταιρείες. Η ρητορική μίσους υπάρχει παντού στο διαδίκτυο. Όσοι περισσότεροι φορείς δεσμευτούν για τον στόχο αυτό, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα επιτύχουμε».

Ο κώδικας δεοντολογίας προσελκύει όλο και περισσότερες εταιρείες. Λίγο μετά την αναγγελία της προσχώρησης της Rakuten Viber, το Twitch έγινε ο δωδέκατος εταίρος που προσχώρησε στον κώδικα, τον οποίο έχουν ήδη συνυπογράψει το Facebook, η Microsoft, το Twitter, το YouTube, το Instagram, το Snapchat, το Dailymotion, το Jeuxvideo.com, το TikTok και το LinkedIn. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκτης αξιολόγησής του, ο κώδικας δεοντολογίας έχει ήδη επιτύχει θετικά αποτελέσματα. Οι εταιρείες εξέτασαν κατά μέσο όρο το 81 % των κοινοποιήσεων εντός 24 ωρών και αφαίρεσαν το 62,5 % του επισημασμένου περιεχομένου. Το Twitch πρόσφατα προσχώρησε και στον κώδικα δεοντολογίας για την παραπληροφόρηση που συντάχθηκε φέτος. Ο κώδικας δεοντολογίας συμπληρώνει άλλες πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπως ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες, συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας πιο στιβαρής αντίδρασης σε επίπεδο ΕΕ κατά της διαδικτυακής ρητορικής μίσους.

(Περισσότερες πληροφορίες: Christian Wigand — Τηλ.: +32 229 62253· Cristina Torres Castillo — Τηλ.: +32 229 90679)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
20 Ιουνίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα