Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο24 Απριλίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

rescUE: πάνω από 106 εκατ. ευρώ για το πρώτο πανευρωπαϊκό κινητό νοσοκομείο

Emergency Response Coordination Centre

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει 106,2 εκατ. ευρώ στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και την Τουρκία για την ανάπτυξη νέων ικανοτήτων ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο του rescEU. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ιατρική έκτακτη στήριξη πληθυσμών που πλήττονται από μείζονες φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές.
 

Στο πλαίσιο του έργου αυτού θα δημιουργηθούν τρεις ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης τύπου 2 (EMT2), οι οποίες θα παρέχουν χειρουργικές και διαγνωστικές υπηρεσίες. Επιπλέον, 17 ειδικευμένες ομάδες περίθαλψης θα προσφέρουν υπηρεσίες εντατικής θεραπείας, θεραπείας εγκαυμάτων, μεταφοράς ασθενών, προηγμένης διάγνωσης, υποστήριξης μητέρας και παιδιού, αποκατάστασης, υποστήριξης ψυχικής υγείας, ορθοπεδικών θεραπειών, εργαστηρίων, παροχής οξυγόνου και τηλεπικοινωνιακής υποστήριξης.
 

Αυτές οι ικανότητες του rescEU θα τεθούν σταδιακά σε λειτουργία από το 2024, καθιστώντας δυνατή την ανταπόκριση σε ένα ευρύ φάσμα σεναρίων καταστροφών. Οι ομάδες θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και να υποστηρίζουν τις υπάρχουσες εθνικές υποδομές υγειονομικής περίθαλψης όταν αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μια συγκεκριμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτή η νέα δομή θα συμπληρώσει τις 15 ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης που έχουν διαθέσει τα κράτη μέλη και τα συμμετέχοντα κράτη στην Ευρωπαϊκή Δεξαμενή Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.
 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
24 Απριλίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα