Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο31 Αυγούστου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Πυρκαγιές: Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης rescEU στην Ελλάδα

rescEU

Καθώς ξεσπούν νέες καταστροφικές πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα πρόσθετα πυροσβεστικά μέσα και πόρους για να βοηθήσει τις ακατάπαυστες προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών.

Από τις 20 Αυγούστου, όταν η Ελλάδα ενεργοποίησε για δεύτερη φορά φέτος το καλοκαίρι τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, η ΕΕ απέστειλε 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη του στόλου rescEU που ήταν σταθμευμένα στην Κροατία, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβακία.

Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ για την έκδοση 20 χαρτών των πληττόμενων περιοχών. Η βοήθεια αυτή έρχεται σε συνέχεια της άμεσης ανταπόκρισης της ΕΕ στο προηγούμενο αίτημα ενεργοποίησης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα δρομολογήθηκε συντονισμένη αποστολή 9 αεροσκαφών, 510 πυροσβεστών και 117 οχημάτων για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων πυρκαγιών.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Είμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα, καθώς μάχεται απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύει τη δέσμευσή μας για άμεση και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι στους πολίτες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για την προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας και του περιβάλλοντος. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ αποτελούν τα ισχυρότερα πλεονεκτήματά μας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.»

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
31 Αυγούστου 2023 (Τελευταία επικαιροποίηση την/στις: 31 Αυγούστου 2023)
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα