Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Αυγούστου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Πυρκαγιές: Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης rescEU στην Ελλάδα

RESCeu

Αθήνα, 29/08/2023

Για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ΕΕ, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Επιτροπής έχει κινητοποιήσει 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο του στόλου rescEU που ήταν σταθμευμένα σε 6 κράτη μέλη. Επιπλέον, 6 ευρωπαϊκές χώρες συμβάλλουν στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης με 6 επίγειες ομάδες δασοπυρόσβεσης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, πάνω από 810.000 στρέμματα έχουν καεί στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Η πυρκαγιά αυτή είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2000, όταν το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS) άρχισε να καταγράφει τα σχετικά δεδομένα.

Από τις 20 Αυγούστου, όταν η Ελλάδα ενεργοποίησε για δεύτερη φορά φέτος το καλοκαίρι τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, η ΕΕ απέστειλε 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη του στόλου rescEU που ήταν σταθμευμένα στην Κροατία, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία, 1 ελικόπτερο Blackhawk από την Τσεχία, 407 πυροσβέστες και 62 οχήματα από τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβακία.

Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκε η δορυφορική χαρτογράφηση Copernicus της ΕΕ για την έκδοση 20 χαρτών των πληττόμενων περιοχών. Η βοήθεια αυτή έρχεται σε συνέχεια της άμεσης ανταπόκρισης της ΕΕ στο προηγούμενο αίτημα ενεργοποίησης του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ από την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα δρομολογήθηκε συντονισμένη αποστολή 9 αεροσκαφών, 510 πυροσβεστών και 117 οχημάτων για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων πυρκαγιών.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Είμαστε αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα, καθώς μάχεται απέναντι στις καταστροφικές πυρκαγιές. Η μεγαλύτερη εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδεικνύει τη δέσμευσή μας για άμεση και αποτελεσματική συλλογική δράση σε περιόδους κρίσης. Οι σκέψεις μας είναι στους πολίτες της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για την προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας και του περιβάλλοντος. Η ενότητα και η συνεργασία της ΕΕ αποτελούν τα ισχυρότερα πλεονεκτήματά μας για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.»

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ αποδείχθηκε επίσης απαραίτητος για την αντιμετώπιση της έκρηξης που σημειώθηκε το σαββατοκύριακο στη Ρουμανία. Ανταποκρινόμενος στο αίτημα της Ρουμανίας για βοήθεια, ο Μηχανισμός συνέβαλε στη μεταφορά 12 ασθενών με σοβαρά εγκαύματα σε νοσοκομεία της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Νορβηγίας.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 2 295 45 78· Daniel Puglisi — Τηλ.: + 32 2 296 91 40)

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
29 Αυγούστου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα