Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο16 Μαΐου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη»: Η Επιτροπή στηρίζει τον πολιτιστικό τομέα της Ουκρανίας

logo

Τρεις κοινοπραξίες ΕΕ-Ουκρανίας, οι οποίες επελέγησαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» κατόπιν ειδικής προκήρυξης για την Ουκρανία, άρχισαν να υλοποιούν τα έργα τους για τη στήριξη των Ουκρανών καλλιτεχνών και των ουκρανικών πολιτιστικών οργανισμών στην Ουκρανία και στις συμμετέχουσες χώρες του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη». Τα τρία έργα, στα οποία συμμετέχουν 16 ευρωπαϊκοί και ουκρανικοί φορείς, θα παράσχουν μηχανισμούς ευέλικτης χρηματοδότησης και ανάπτυξη ικανοτήτων. Η κοινοπραξία ZMINA, την οποία συντονίζει ο οργανισμός Izolyatsia, θα παράσχει οικονομική στήριξη σε καλλιτέχνες και πολιτιστικούς οργανισμούς της Ουκρανίας για να δημιουργήσουν και να προβάλουν το έργο τους στην Ουκρανία και στις συμμετέχουσες χώρες του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη». Η κοινοπραξία Culture Helps υπό τον συντονισμό της οργάνωσης Insha Osvita, ήδη δημοσίευσε τις πρώτες προκηρύξεις για τη χρηματοδότηση δράσεων που θα βοηθήσουν τους εκτοπισμένους Ουκρανούς και ιδίως τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό. Τέλος, η κοινοπραξία U-RE-HERIT, υπό τον συντονισμό της Λιθουανικής Ένωσης Αρχιτεκτόνων, θα παράσχει στήριξη για την ανάπτυξη ικανοτήτων και την κατάρτιση των Ουκρανών επαγγελματιών της πολιτιστικής κληρονομιάς, ώστε να συμβάλουν στη μεταπολεμική αποκατάσταση του πολιτιστικού πλούτου της χώρας τους.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, δήλωσε σχετικά: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που η ειδική αυτή προκήρυξη παίρνει σιγά σιγά μορφή. Με τη στήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη”, οι τρεις αυτοί οργανισμοί θα μπορέσουν να προσφέρουν ουσιαστικό έργο στην πράξη. Η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πρόσβασης στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό είναι καίριας σημασίας για την ανθεκτικότητα και την ανασυγκρότηση της χώρας. Το πρόγραμμα “Δημιουργική Ευρώπη” συμπαραστέκεται στην Ουκρανία».

Η ειδική προκήρυξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, ως απάντηση στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και στις δραματικές του συνέπειες για τον πολιτιστικό τομέα και την πολιτιστική κληρονομιά της. Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» ενθαρρύνει την στενότερη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών και ουκρανικών πολιτιστικών οργανισμών, π.χ. στηρίζοντας την κινητικότητα των Ουκρανών καλλιτεχνών μέσω της πρωτοβουλίας «Ο πολιτισμός κινεί την Ευρώπη» και της έκδοσης και διανομής βιβλίων και πολιτιστικού υλικού στην ουκρανική γλώσσα. Η Επιτροπή συνεργάζεται με Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ουκρανία και στα κράτη μέλη της ΕΕ για τον συντονισμό της στήριξης που παρέχει η ΕΕ στην Ουκρανία για τους κλάδους της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova – Τηλ.: +32 2 296 69 53˙ Flore Boutier - Tel.: +32 2 29 66043)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
16 Μαΐου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα