Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο18 Ιουνίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Παρακολουθήστε σήμερα ζωντανά τη βράβευση των καλύτερων νέων μεταφραστών και μεταφραστριών της Ευρώπης

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Για άλλη μια φορά βραβεύουμε τους νικητές και τις νικήτριες του διαγωνισμού Juvenes Translatores, του ετήσιου μαθητικού διαγωνισμού μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η διαδικτυακή τελετή απονομής των βραβείων για τους 27 νικητές και νικήτριες θα πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου, στις 16:00 ώρα Ελλάδος. Η τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά στο YouTube και στο Facebook .

 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα συγχαρεί τους νικητές και τις νικήτριες μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. Οι μαθητές, οι καθηγητές τους και οι μεταφραστές θα μιλήσουν για το πόσο σημαντικές είναι οι γλώσσες και η μετάφραση για την αλληλοκατανόηση και την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων.

Φέτος, τα μονοσέλιδα κείμενα που δόθηκαν για μετάφραση είχαν τίτλο «Πλοηγώντας σε δύσκολους καιρούς — Μαζί είμαστε πιο δυνατοί». Οι μεταφραστές και οι μεταφράστριες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέλεξαν τους νικητές και τις νικήτριες μεταξύ 2.800 συμμετοχών από σχολεία όλης της Ευρώπης. Επιπλέον, 248 μαθητές και μαθήτριες έλαβαν έπαινο για τις εξαιρετικές μεταφράσεις τους. Από την Ελλάδα νικήτρια αναδείχθηκε η Κατερίνα Παπαδημητρίου, μαθήτρια στο 1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών – Γεννάδειο, ενώ άλλοι 8  Έλληνες μαθητές και μαθήτριες έλαβαν έπαινο.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούσαν να μεταφράσουν κείμενα ανάμεσα σε όποιο ζεύγος γλωσσών ήθελαν, από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό χρησιμοποίησαν 150 από τους 552 διαθέσιμους γλωσσικούς συνδυασμούς.

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, η Επιτροπή διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2007 τον διαγωνισμό Juvenes Translatores (που στα λατινικά σημαίνει «νέοι μεταφραστές») για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών στα σχολεία και για να δώσει στους νέους και στις νέες μια γεύση από το επάγγελμα του μεταφραστή. Με το βλέμμα στο μέλλον, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα καλέσει επίσης τους νέους και τις νέες μας να συμμετάσχουν στη συζήτηση για τη «Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης» και να μοιραστούν τις απόψεις και τα όνειρά τους για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
18 Ιουνίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα