Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο6 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Παγκόσμια υγεία: Η HERA και ο κόμβος του ΠΟΥ ενισχύουν τη συνεργασία τους για τα αντίμετρα σε πανδημίες και επιδημίες

ygeia

Η Αρχή Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης και Ετοιμότητας  (HERA) της Επιτροπής και ο κόμβος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την ανάλυση πανδημικών και επιδημιολογικών πληροφοριών συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους όσον αφορά τα αντίμετρα για την πρόληψη, την ετοιμότητα, τον εντοπισμό και την ταχεία αντίδραση σε σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας. Η εν λόγω συμφωνία έρχεται σε συνέχεια της παρουσίασης της στρατηγικής της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία και της συμφωνίας μεταξύ της Επιτροπής και του ΠΟΥ για την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας με στόχο την αντιμετώπιση των παγκόσμιων υγειονομικών απειλών.

 

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά: «Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, μάθαμε πόσο σημαντικό είναι για όλους τους βασικούς φορείς να συνεργάζονται, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και έτοιμοι να ανταποκριθούν γρήγορα σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής για την παγκόσμια υγεία, η ΕΕ θα εργαστεί για τη στήριξη μιας νέας παγκόσμιας τάξης υγείας με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των υγειονομικών απειλών. Η συνεργασία μεταξύ της HERA και του κόμβου του ΠΟΥ θα συμβάλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας υγειονομικής ασφάλειας μέσω της εντονότερης ενασχόλησης με τα ιατρικά αντίμετρα σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο.»

 

Η HERA και ο κόμβος του ΠΟΥ θα συνεργαστούν στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, σε τομείς όπως η εφαρμογή του κανονισμού για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και η διευρυμένη εντολή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Θα συνεργάζονται μεταξύ τους κατά την κατάρτιση προγραμμάτων εργασίας και ερευνητικών χαρτών πορείας, ώστε να υπάρχει καλύτερη εποπτεία των αντίστοιχων θεματολογίων και της συνολικής έρευνας και ανάπτυξης προηγμένων ιατρικών αντιμέτρων και συναφών τεχνολογιών.
 

Η συμφωνία μεταξύ της HERA και του κόμβου του ΠΟΥ περιλαμβάνεται σε διοικητική συμφωνία που θα διαρκέσει πέντε χρόνια από την ημερομηνία υπογραφής της. Θα ενσωματωθεί στην ευρύτερη συνεργασία για την καταπολέμηση υγειονομικών απειλών, την οποία συμφώνησαν να ενισχύσουν η Επιτροπή και ο ΠΟΥ.
 

Βλ. τη διοικητική συμφωνία εδώ
 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
6 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα