Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Μαρτίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ουκρανία: Η Επιτροπή προτείνει περαιτέρω στήριξη από τον Frontex για τη διαχείριση της μετανάστευσης στη Μολδαβία

Χθες, η Επιτροπή συνέστησε στο Συμβούλιο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας περί καθεστώτος μεταξύ του Frontex και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας.

logo

Η συμφωνία περί καθεστώτος θα επιτρέψει στον Frontex να στηρίξει τους Μολδαβούς συνοριοφύλακες, με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης που είναι σε εξέλιξη στα σύνορα με την Ουκρανία. Πάνω από 250.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω του πολέμου και έχουν αναζητήσει ασφάλεια στη Μολδαβία.

Οι Μολδαβοί συνοριοφύλακες αντιμετωπίζουν προκλήσεις τόσο λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο όσο και λόγω του ότι η Μολδαβία συνορεύει με μια ενεργή ζώνη πολέμου.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει την αποστολή ομάδων του Frontex για την εκτέλεση καθηκόντων διαχείρισης των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων των συνοριακών ελέγχων και της καταγραφής, υπό την καθοδήγηση των μολδαβικών αρχών, με στόχο την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.

Η συμφωνία περί καθεστώτος θα ενισχύσει την τρέχουσα συνεργασία μεταξύ του Frontex και της Μολδαβίας, η οποία βασίζεται σε συμφωνία συνεργασίας που συνήφθη το 2008, και θα έχει θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση των συνόρων στη Μολδαβία, στη Ρουμανία, καθώς και στη συνολική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα