Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο22 Ιουλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ουκρανία: Η Επιτροπή προτείνει δυνατότητες ευελιξίας για τη συνέχιση διασυνοριακών και διακρατικών προγραμμάτων

The European and Ukrainian flags

Η Επιτροπή θα συγχρηματοδοτήσει σε ποσοστό 100 % τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας με την Ουκρανία και τη Μολδαβία για να συμβάλει στην υλοποίηση των έργων που έχουν διακοπεί λόγω της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας έχουν αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες. Με την πρότασή της, η Επιτροπή εισάγει πιο ευέλικτους όρους για την υλοποίηση αυτών των χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ προγραμμάτων, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των τοπικών σχολείων, των νοσοκομείων, της κοινωνικής πρόνοιας και ιδρυμάτων (π.χ. έργο διάσωσης SOS στα ουκρανοπολωνικά σύνορα). Επιπλέον, τα έργα συνεργασίας με την Ουκρανία και τη Μολδαβία για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων θα καταστούν αναδρομικά επιλέξιμα από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, ημέρα της ρωσικής εισβολής. Τέλος, τα έργα διασυνοριακής συνεργασίας με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που διακόπηκαν μετά την αναστολή τους μπορούν πλέον να υλοποιηθούν μόνο από την πλευρά των κρατών μελών της ΕΕ.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Η βάναυση και αδικαιολόγητη ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας επέφερε την απότομη διακοπή πολλών διασυνοριακών έργων και δυσχεραίνει σημαντικά την υλοποίηση των προγραμμάτων. Ωστόσο, τα προγράμματα αυτά είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη των γειτονικών περιοχών της ΕΕ, καθώς και του ουκρανικού και μολδαβικού λαού. Με την πρόταση αυτή εισάγουμε νέες δυνατότητες ευελιξίας, οι οποίες θα επιτρέψουν σε πολλά από αυτά τα έργα να συνεχιστούν παρά τις δύσκολες συνθήκες. Έτσι θα ωφεληθούν τόσο οι Ουκρανοί και οι Μολδαβοί όσο και οι εταίροι τους στην ΕΕ

Η πρόταση αφορά δεκατρία διασυνοριακά προγράμματα και δύο προγράμματα διακρατικής συνεργασίας μεταξύ εννέα κρατών μελών, της Ουκρανίας και της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, αφενός, και της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, αφετέρου.
 

(Περισσότερες πληροφορίες: Stefan de Keersmaecker — Τηλ.: +32 229 84680· Veronica Favalli — Τηλ.: +32 229 87269)

 

Press Release in English

 

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
22 Ιουλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα