Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο10 Μαρτίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Ουκρανία: Η ΕΕ συνεχίζει την παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης ενώ ο Επίτροπος Λέναρτσιτς επισκέπτεται τη Ρουμανία

Η ΕΕ εξακολουθεί να συντονίζει την παροχή επείγουσας βοήθειας στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες.

Visit of Janez Lenarčič, European Commissioner, to Romania

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτςβρίσκεται επί του παρόντος στη Ρουμανία για να συναντηθεί με τις αρχές και να συντονίσει τη βοήθεια της ΕΕ για όσους έρχονται στη χώρα από την Ουκρανία.

Ο Επίτροπος επισκέφθηκε τα σύνορα Ρουμανίας-Ουκρανίας στο σημείο διέλευσης Siret για να αξιολογήσει την κατάσταση επί τόπου. Επισκέφθηκε επίσης το νέο κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης πολιτικής προστασίας της ΕΕ στη Suceava, όπου έφτασαν χθες από την Ιταλία τέσσερα φορτηγά με φάρμακα για την Ουκρανία. Για την αποτελεσματική διαχείριση του εξαιρετικά μεγάλου όγκου παραδόσεων, έχουν δημιουργηθεί κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης στην Πολωνία και τη Ρουμανία με την υποστήριξη του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα κέντρα αυτά θα συγκεντρώνεται η βοήθεια που προσφέρουν τα κράτη μέλη για να αποσταλεί στην Ουκρανία.

Σήμερα, ο Επίτροπος θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας κ. Νικολάε-Ιονέλ Τσιούκα, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Λούτσιαν Μπόντε και τον επικεφαλής της ρουμανικής υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών κ. Ραέντ Αραφάτ. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και η Νορβηγία και η Τουρκία, έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Η ενίσχυση περιλαμβάνει πάνω από 80 εκατομμύρια είδη, όπως κουτιά πρώτων βοηθειών, υλικά στέγασης, πυροσβεστικό εξοπλισμό, υδραντλίες, ηλεκτρογεννήτριες και καύσιμα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση του μηχανισμού από σύστασής του, ενώ η ΕΕ εξακολουθεί να λαμβάνει καθημερινά νέες προσφορές.

Οι γειτονικές χώρες, δηλαδή η Μολδαβία, η Πολωνία και η Σλοβακία, έχουν επίσης ζητήσει βοήθεια μέσω του μηχανισμού λόγω της μαζικής εισροής ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και αρκετές χώρες της ΕΕ ανταποκρίθηκαν προσφέροντας στέγαση, φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής και ηλεκτρογεννήτριες. Επιπλέον, η ΕΕ θα χορηγήσει πρόσθετη ανθρωπιστική χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ στη Μολδαβία. Αυτή η νέα χρηματοδότηση θα στηρίξει τους Ουκρανούς που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, παρέχοντάς τους είδη διαχείμασης και στέγασης, υπηρεσίες προστασίας, μεταφορικά μέσα και πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, καθώς και χρηματική βοήθεια σε μετρητά.

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σ’ αυτή τη σκοτεινή στιγμή, βλέπουμε τη γενναιοδωρία των ευρωπαϊκών χωρών που στηρίζουν όλες μαζί τον ουκρανικό λαό, ο οποίος έχει εμπλακεί σ’ αυτόν τον πόλεμο παρά τη θέλησή του. Η ΕΕ εργάζεται νυχθημερόν για τον συντονισμό της βοήθειας έκτακτης ανάγκης μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ενώ μεγάλο μέρος αυτής της ζωτικής βοήθειας έχει ήδη φτάσει στην Ουκρανία. Παρά τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες, οι εταίροι μας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανακούφιση των πληθυσμών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.»

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη στήριξη της ΕΕ προς τη Μολδαβία είναι διαθέσιμες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο και στον ιστότοπό μας για την Ουκρανία

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
10 Μαρτίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα