Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Ιουλίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Ουκρανία: Η ΕΕ παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health

Read-out of the weekly meeting of the von der Leyen Commission by Frans Timmermans, Stella Kyriakides and Virginijus Sinkevičius on the Nature Restoration Law and the Commission’s proposal to halve the use of pesticides by 2030

Σήμερα, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Επιτροπής για την παροχή στήριξης στον τομέα της υγείας, η Επίτροπος κ. Κυριακίδου επισκέφθηκε την Ουκρανία για να συναντήσει τον υπουργό Υγείας, κ. Βίκτορ Λιάσκο, να επισκεφθεί ένα ιατρικό κέντρο για παιδιά, καθώς και ένα κέντρο αποκατάστασης ασθενών. Με την ευκαιρία αυτή, η Επιτροπή και η ουκρανική κυβέρνηση υπέγραψαν συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με το πρόγραμμα EU4Health (Η ΕΕ για την υγεία). Η συμφωνία αυτή θα παρέχει στην Ουκρανία πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΕ στον τομέα της υγείας. Η χρηματοδότηση αυτή θα επιτρέψει στο σύστημα υγείας της Ουκρανίας να ανταποκριθεί στην κάλυψη των άμεσων αναγκών και θα συμβάλει στη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη. Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 5,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Eπίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Η δύναμη και το σθένος που είδα σήμερα στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, ήταν πραγματικά καθηλωτικά. Ο πόνος και η ταλαιπωρία που αντίκρισα, ως αποτέλεσμα της βάρβαρης και παράλογης ρωσικής εισβολής, μου προκάλεσαν βαθιά συγκίνηση και θλίψη. Με την υπογραφή της συμφωνίας για το πρόγραμμα EU4Health, η Ουκρανία θα μπορεί να επωφεληθεί γρήγορα από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την υγεία, ώστε να στηρίξει άμεσα τον τομέα της υγειονομικής της περίθαλψης, καθώς και την ανασυγκρότηση σε πιο μακροπρόθεσμη βάση. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί αδιανόητη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία σε εκατομμύρια ανθρώπους και ασκεί τεράστια πίεση σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας που έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημίες. Σήμερα, καθώς εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της υγείας, στέλνουμε ένα ακόμη σαφές μήνυμα της πλήρους και αταλάντευτης στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία.».

Ο Yπουργός Υγείας της Ουκρανίας, κ. Βίκτορ Λιάσκο, δήλωσε τα εξής: «Η συμμετοχή της Ουκρανίας στο πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα βελτιώσει τη ζωή των πολιτών μας, μέσω της πρόσβασης σε σχετικά κονδύλια της ΕΕ. Η ισχυρή στήριξη από την ΕΕ που βλέπουμε σήμερα μας δίνει τη δυνατότητα να λάβουμε χρηματοδοτική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό και την αποκατάσταση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της χώρας μας.».

Με την έναρξη ισχύος της συμφωνίας σύνδεσης της Ουκρανίας στο πρόγραμμα EU4Health, οι υγειονομικές αρχές της χώρας και η ευρύτερη υγειονομική κοινότητα θα μπορούν να επωφεληθούν πλήρως από τις ευκαιρίες χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος, επί ίσοις όροις με τους ομολόγους τους στα κράτη μέλη, τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Η συμφωνία θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2022, επιτρέποντας στην Ουκρανία να αρχίσει αμέσως να συμμετέχει σε ευκαιρίες χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος εργασίας EU4Health για το 2022.

Το πρόγραμμα EU4Health θα στηρίξει τον μετριασμό της άμεσης ζημίας από τον πόλεμο και θα χρηματοδοτήσει δημόσια και ιδιωτικά έργα της Ουκρανίας που θα συμβάλουν στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση της χώρας.

Εκπρόσωποι από την Ουκρανία θα συμμετάσχουν στις πολιτικές συζητήσεις με τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την προετοιμασία των μελλοντικών ετήσιων προγραμμάτων εργασίας, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία και διευκολύνοντας την υλοποίηση των δράσεων.
 

Ιστορικό

Σε σύγκριση με τα τρία προηγούμενα προγράμματα για την υγεία, το πρόγραμμα EU4Health, που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2021 με προϋπολογισμό 5,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, συνιστά ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο χρηματοδοτικής δέσμευσης από την Ένωση στον τομέα της υγείας. Το πρόγραμμα EU4Health θα συμβάλει σημαντικά στην ανάκαμψη της ΕΕ μετά την πανδημία COVID-19, καθώς και στην αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων προκλήσεων στον τομέα της υγείας, με την οικοδόμηση ισχυρότερων, ανθεκτικότερων και πιο προσβάσιμων συστημάτων υγείας.

Το EU4Health υλοποιείται μέσω ετήσιων προγραμμάτων εργασίας. Τα δύο πρώτα προγράμματα εργασίας έχουν ήδη εγκριθεί, με αποτέλεσμα να διατίθενται περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση (311,8 εκατ. ευρώ το 2021· και 835,5 εκατ. ευρώ το 2022). Οι δράσεις του προγράμματος EU4Health διαρθρώνονται γύρω από τέσσερις άξονες: πρόληψη ασθενειών, ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων, συστήματα υγείας και ψηφιακός τομέας, με οριζόντια εστίαση στον καρκίνο.

Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημο αίτημα σύνδεσης με το πρόγραμμα EU4Health στις 9 Σεπτεμβρίου 2021.
 

Για περισσότερες πληροφορίες

EU4Health | Ευρωπαϊκή Επιτροπή (europa.eu)

Αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ουκρανία

 

 

Press Release in English

 

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Ιουλίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα