Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο13 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ουκρανία: Η ΕΕ εντείνει τη στήριξη προς τους επιζώντες σεξουαλικής και έμφυλης βίας

logo

Σήμερα η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 1,5 εκατ. ευρώ σε ένα ειδικό έργο στήριξης του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), με στόχο την παροχή υπηρεσιών σεξουαλικής και παραγωγικής υγείας σε γυναίκες και κορίτσια στην Ουκρανία. Η χρηματοδότηση θα αφορά βασικές προμήθειες και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων κιτ έκτακτης ανάγκης για εγκύους. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν δύο κινητές μονάδες υγειονομικής περίθαλψης για επείγουσα περίθαλψη τοκετού και νεογνών. Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος της συνολικής ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ ύψους 243 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και έρχεται να προστεθεί στη βοήθεια σε είδος που παρέχεται στη χώρα μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

 

Η ανακοίνωση γίνεται ενόψει της συνάντησης του Επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς και της Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλας Κυριακίδου με την Ειδική Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη σεξουαλική βία στο πλαίσιο συγκρούσεων κ. Pramila Patten, με την οποία θα συζητήσουν τρόπους στήριξης των επιζώντων σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

 

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε τα εξής: «Η ιστορία έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τους πολέμους και τις συγκρούσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν διαφέρει στο θέμα αυτό. Με την αύξηση της σεξουαλικής βίας που συνδέεται με συγκρούσεις, πρέπει να αναγνωρίσουμε τον αντίκτυπο που έχει αυτός ο αδίστακτος πόλεμος στους πλέον ευάλωτους πληθυσμούς. Μαζί με τον ΟΗΕ θα συνεργαστούμε στενά για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών στην Ουκρανία. Η ΕΕ μόλις υπέγραψε σύμβαση με το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό με στόχο την παροχή άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας στις γυναίκες και τα κορίτσια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν υποστεί σεξουαλική και έμφυλη βία, παρέχοντας πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν επίσης ιατρική περίθαλψη που σώζει ζωές. Επιπλέον, θέλω να υπενθυμίσω στη Ρωσία ότι η χρήση του βιασμού ως πολεμικού όπλου συνιστά σοβαρότατη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και δεν θα παραμείνει ατιμώρητη.»

 

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου προσέθεσε τα εξής: «Οι ολοένα και περισσότερες βάσιμες καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλική βία κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Ανησυχούμε επίσης ιδιαίτερα για τους αυξανόμενους κινδύνους της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Αυτά τα φρικτά εγκλήματα μπορεί να έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία των θυμάτων. Γι’ αυτό προσπαθούμε η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη στην ΕΕ για όσους και όσες εγκαταλείπουν την Ουκρανία να περιλαμβάνει και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, προσαρμοσμένες στις ανάγκες των γυναικών που έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες και έχουν υποστεί έμφυλη βία. Μέσω του συστήματος αλληλεγγύης της ΕΕ για τις ιατρικές μεταφορές, μπορούμε να μεταφέρουμε τα θύματα σεξουαλικής βίας που συνδέεται με συγκρούσεις και να τους παράσχουμε τη φροντίδα που χρειάζονται. Προτεραιότητά μας είναι να παράσχουμε φροντίδα στα θύματα και να διασφαλίσουμε ότι οι δράστες αυτών των φρικτών εγκλημάτων πολέμου θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.»

 

Η παράνομη εισβολή της Ρωσίας έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό περίπου 7,7 εκατομμυρίων ανθρώπων στο εσωτερικό της Ουκρανίας, ενώ πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
13 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα