Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο20 Ιανουαρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ομιλία της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Σήμερα το πρωί, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκφώνησε ομιλία κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ορκωμοσία του νέου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

 

 

Στις παρατηρήσεις της, εξήρε την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς την «μήνυμα επούλωσης για ένα βαθιά διχασμένο έθνος», αλλά και «μήνυμα ελπίδας για έναν κόσμο που περιμένει να επιστρέψουν οι ΗΠΑ στον κύκλο των κρατών που έχουν κοινή αντίληψη των πραγμάτων».

 

Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν κατέστησε σαφές ότι η ηγεσία ΕΕ-ΗΠΑ είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των πολυάριθμων παγκόσμιων προκλήσεων που απαιτούν ανανεωμένη και βελτιωμένη παγκόσμια συνεργασία. Η Πρόεδρος δήλωσε: «Χαίρομαι επίσης που την πρώτη ημέρα —όπως ανακοινώθηκε— της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσχωρήσουν εκ νέου στη συμφωνία του Παρισιού. Αυτό θα αποτελέσει ένα πολύ ισχυρό σημείο εκκίνησης για την ανανεωμένη συνεργασία μας.»

 

Η Ευρώπη προσβλέπει επίσης στη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στην κοινή προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας και για την εξασφάλιση εμβολίων για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Υπενθυμίζοντας τις σοκαριστικές εικόνες της επιδρομής στον λόφο του Καπιτωλίου, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν προειδοποίησε ότι ορισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη ενδέχεται να τρέφουν παρόμοια αισθήματα και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της διάδοσης μηνυμάτων μίσους και παραπληροφόρησης: «Θα πρέπει να εκλάβουμε αυτές τις εικόνες από τις ΗΠΑ ως μια ανησυχητική προειδοποίηση. Παρά τη βαθιά ριζωμένη εμπιστοσύνη μας στην ευρωπαϊκή δημοκρατία, δεν είμαστε άτρωτοι από παρόμοια γεγονότα. Και στην Ευρώπη υπάρχουν άνθρωποι που αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, οι οποίοι είναι πολύ οργισμένοι. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις ανησυχίες και τα προβλήματα κάθε πολίτη μας, όπως και τον απολύτως δικαιολογημένο φόβο ότι θα μείνουν οικονομικά στο περιθώριο λόγω της πανδημίας. Πρέπει να επιβάλουμε δημοκρατικά όρια στην αχαλιναγώγητη και ανεξέλεγκτη πολιτική δύναμη των κολοσσών του διαδικτύου.»

 

Η Πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία της καινοτομίας και των ευκαιριών της σύγχρονης τεχνολογίας στο πλαίσιο αυτό, η οποία ωστόσο «δεν θα πρέπει ποτέ να σημαίνει ότι θα αποφασίζουν άλλοι για το πώς θα ζούμε τη ζωή μας». Αναφέρθηκε ιδίως στον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρουσιάστηκε πρόσφατα και στον νόμο για την ψηφιακή αγορά, οι οποίοι θα διασφαλίσουν ότι η εξουσία των μεγάλων πλατφορμών στον δημόσιο διάλογο υπόκειται σε σαφείς αρχές, διαφάνεια και λογοδοσία· ότι προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών· και θα διασφαλίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις καινοτόμους ψηφιακές επιχειρήσεις.

 

Μιλώντας στο Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απηύθυνε πρόταση στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για τον καθορισμό μιας κοινής παγκόσμιας προσέγγισης: «Μαζί θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα εγχειρίδιο κανόνων για την ψηφιακή οικονομία που θα ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο: από την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικότητας ως την ασφάλεια των υποδομών ζωτικής σημασίας. Ένα σύνολο κανόνων που βασίζονται στις αξίες μας: τα ανθρώπινα δικαιώματα και την πολυφωνία, την ένταξη και την προστασία της ιδιωτικής ζωής.»

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στο EbS και να τη διαβάσετε στο διαδίκτυο στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και στην πρωτότυπη έκδοση.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
20 Ιανουαρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα