Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Απριλίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι επέλεξαν το νέο κέρμα των 2 ευρώ για τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus+

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Η Επιτροπή ανακοίνωσε το σχέδιο που επελέγη με δημόσια ψηφοφορία για το αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ που θα εκδοθεί για την 35η επέτειο του προγράμματος Erasmus+. Το σχέδιο του Χοακίν Χιμένεθ κέρδισε την ψηφοφορία με 22.000 ψήφους. Τα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει τώρα να ολοκληρώσουν τα επόμενα βήματα ώστε να προχωρήσουν στην κοπή και την έκδοση του κέρματος, η οποία έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου.

Για τον διαγωνισμό αυτό υποβλήθηκαν πάνω από 70 σχέδια, από τα οποία η κριτική επιτροπή επέλεξε έξι που τέθηκαν σε δημόσια ψηφοφορία τον Μάρτιο. Πάνω από 72.000 άτομα ψήφισαν για να επιλέξουν το σχέδιο που, κατά τη γνώμη τους, αντιπροσωπεύει και τιμά με τον καλύτερο τρόπο την επιτυχία του προγράμματος Erasmus.

Το Erasmus+ αποτελεί μια από τις πιο σπουδαίες πρωτοβουλίες της ΕΕ, μια πραγματική ευρωπαϊκή επιτυχία. Από το 1987 που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα, 10 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει μέρος σε αυτό.

Η κ. Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Για γενιές νέων, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόγραμμα Erasmus+ έχει υπάρξει μια εμπειρία που τους άλλαξε τη ζωή. Είμαι περήφανη που εορτάζουμε την 35η του επέτειο με αυτό το όμορφο κέρμα που τιμά τον ίδιο τον Έρασμο αλλά και τις πολυάριθμες πνευματικές και ανθρώπινες ανταλλαγές μεταξύ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, παλιών και νέων. Θα ήθελα να συγχαρώ τον σχεδιαστή Χοακίν Χιμένεθ και ελπίζω να έχουμε πολλές ακόμη δεκαετίες ανταλλαγών στην Ευρώπη».

Ο Επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε σχετικά: «Τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Χοακίν Χιμένεθ από το νομισματοκοπείο MonnaiedeParis, νικητή του διαγωνισμού μας για τον σχεδιασμό του επετειακού νομίσματος του Erasmus+. Εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες, το Erasmus+ δίνει σε νέους από όλη την ήπειρο τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εμπλουτίζοντας τη ζωή και το βιογραφικό τους. Το Erasmus+ και το ευρώ αποτελούν τα πιο απτά σύμβολα της ευρωπαϊκής ενότητας, για αυτό και είναι ιδιαίτερα ταιριαστός ο εορτασμός της επιτυχίας του προγράμματος με αυτό το αναμνηστικό κέρμα των 2 ευρώ.”

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Απριλίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα