Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Οι Επίτροποι Ρεντέρς και Γιούανσον στο υπουργικό φόρουμ ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις στις 26-27 Οκτωβρίου 2023

Behind the scenes of the 60 seconds video presentation by Ylva Johansson, European Commissioner for Home Affairs 

Αύριο, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον θα συμμετάσχει στο υπουργικό φόρουμ ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων για τη δικαιοσύνη και τις εσωτερικές υποθέσεις στα Σκόπια. Η Επίτροπος και οι υπουργοί/εκπρόσωποι των Δυτικών Βαλκανίων θα συζητήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης του 2018 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στα Δυτικά Βαλκάνια και τις μελλοντικές δράσεις. Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ναρκωτικών στην κοινωνία, τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων.

 

Μετά τη συνεδρίαση, η Επίτροπος κ. Γιούανσον θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ισπανό υπουργό Εσωτερικών κ. Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα και τον Υπουργό Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κ. Όλιβερ Σπασόβσκι, περίπου στις 18:30 ώρα Ελλάδος.

 

Την Παρασκευή, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς θα συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων. Στο πρώτο μέρος της συνόδου, το οποίο θα εστιάσει στο κράτος δικαίου και στις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού στο δικαστικό σύστημα.

Το δεύτερο μέρος θα εστιάσει στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, καθώς και στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τη βελτίωση του συντονισμού στη διερεύνηση και τη δίωξη των εγκλημάτων της Ρωσίας. Ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς θα ενημερώσει επίσης τους υπουργούς σχετικά με την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας, και για τις εργασίες της ειδικής ομάδας για τη δέσμευση και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

 

Μετά τη συνεδρίαση, ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μαζί με την Ισπανίδα Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Πιλάρ Γιοπ Κουένκα, περίπου στις 13:00 ώρα Ελλάδος.

Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Βόρειας Μακεδονίας κ. Κρέναρ Λόγκα και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιο για θέματα ΕΕ,  κ. Μπόγιαν Μαρίτσικ.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα