Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο20 Ιανουαρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Οι Επίτροποι Γκαμπριέλ και Σμιτ γιορτάζουν τα 35 χρόνια του προγράμματος Erasmus+ και συζητούν σχετικά με την κινητικότητα των μαθητευομένων

Σήμερα το απόγευμα, οι Επίτροποι κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ και κ. Νικολά Σμιτ συμμετέχουν στον εορτασμό της 35ης επετείου του εμβληματικού προγράμματος Erasmus+, ο οποίος μεταδίδεται από τη Maison de la Radio et de la Musique του Παρισιού.

Visit of Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission, and Mariya Gabriel, European Commissioner, to Portugal

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Άτομα που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα θα καταθέσουν τις εμπειρίες τους από το Erasmus.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ τόνισε τα εξής: «Το Erasmus έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που οι πολίτες αντιλαμβάνονται την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει πλέον συνδεθεί στη συνείδηση των πολιτών με την κινητικότητα και τις σπουδές. Στα 35 χρόνια που υπάρχει το Erasmus, 10 εκατομμύρια άνθρωποι επωφελήθηκαν από τις πολυάριθμες ευκαιρίες που τους προσέφερε να μάθουν και να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα συνέβαλε στη δημιουργία μιας πραγματικής γενιάς Ευρωπαίων. Η αύξηση των χρηματοδοτικών πόρων θα επιτρέψει στο πρόγραμμα να υλοποιήσει δράσεις γύρω από τέσσερις βασικές προτεραιότητες: την ένταξη, την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και τη συμμετοχή των πολιτών. Το Erasmus είναι, περισσότερο από ποτέ, ένα εμβληματικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεχίζει να αλλάζει τη ζωή εκατομμυρίων νέων.»

Σήμερα το πρωί, ο Επίτροπος κ. Σμιτ συμμετείχε σε υπουργική διάσκεψη που διοργάνωσε η γαλλική Προεδρία με θέμα «Η νέα γενιά Erasmus: αναπτύσσοντας την κινητικότητα των μαθητευομένων», όπου αναδείχθηκαν οι ευκαιρίες που προσφέρονται στους μαθητευόμενους στο πλαίσιο του προγράμματος και οι τρόποι με τους οποίους ενθαρρύνει την κινητικότητά τους.

Ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων κ. Νικολά Σμιτ δήλωσε σχετικά: «Το ενισχυμένο πρόγραμμα Erasmus προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στους εκπαιδευομένους στους τομείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της εκπαίδευσης ενηλίκων. Η αύξηση του προϋπολογισμού του θα μας επιτρέψει να προσφέρουμε περίπου δύο εκατομμύρια εμπειρίες επαγγελματικής κατάρτισης στο εξωτερικό. Πρέπει να προσφέρουμε και στους μαθητευομένους τις ίδιες δυνατότητες να αποκτήσουν ευρωπαϊκές εμπειρίες, ιδίως όταν υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση. Η Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη, έχει στόχο να διευκολύνει την κινητικότητα των νέων μαθητευομένων, οι οποίοι έτσι θα μπορέσουν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.»

Με αυξημένο προϋπολογισμό ύψους σχεδόν 3,9 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος, το Erasmus+ θα συνεχίσει να παρέχει ευκαιρίες για σπουδές στο εξωτερικό, πρακτική άσκηση, μαθητεία, ανταλλαγές προσωπικού και προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας σε διάφορους τομείς της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, της νεολαίας και του αθλητισμού, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στους στόχους του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας.

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
20 Ιανουαρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα