Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο19 Νοεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα

Οδική ασφάλεια: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει στοιχεία για τα τροχαία ατυχήματα το 2020 ενόψει της παγκόσμιας ημέρας μνήμης των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Ενόψει της Κυριακής, 21ης Νοεμβρίου 2021, παγκόσμιας ημέρας μνήμης των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χθες τις τελικές στατιστικές οδικής ασφάλειας για το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πέρυσι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα περίπου 18.800 άνθρωποι, αριθμός που καταγράφει πρωτοφανή μείωση της τάξης του 17 % σε σύγκριση με το 2019. Ωστόσο, η μείωση αυτή σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην πανδημία του κορονοϊού και στον αντίκτυπο που είχε στην κινητικότητα. Παρά τη σημαντική αυτή μείωση, δεν επετεύχθη ο στόχος μείωσης των θανάτων κατά 50 %, ο οποίος είχε τεθεί για την τελευταία δεκαετία. Κατά συνέπεια, ο αριθμός αυτός υπογραμμίζει την ανάγκη όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη του «Οράματος μηδενικών απωλειών», δηλαδή μηδενικών θανάτων και σοβαρών τραυματισμών στους δρόμους ως το 2050.

Η χθεσινή έκθεση περιλαμβάνει επίσης ανάλυση των θανάτων στην ΕΕ ανάλογα με τους χρήστες του οδικού δικτύου και τα οχήματα που εμπλέκονται σε ατυχήματα. Η έκθεση δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων καταγράφεται σε συγκρούσεις στις οποίες εμπλέκονται αυτοκίνητα και φορτηγά, και τονίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η προστασία των ευάλωτων χρηστών του οδικού δικτύου, όπως οι πεζοί και οι ποδηλάτες.

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές ήδη κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς τα νέα υποχρεωτικά μέτρα ασφάλειας που θεσπίστηκαν με τον κανονισμό για τη γενική ασφάλεια εστιάζουν ιδίως σε αυτές τις ομάδες. Επιπλέον, οι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου πρέπει να λαμβάνονται συστηματικά υπόψη κατά την εφαρμογή της οδηγίας για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών από τα κράτη μέλη.

Κατόπιν της δημοσίευσης των στατιστικών, το απόγευμα απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία αριστείας στην οδική ασφάλεια, με τα οποία τιμούνται οι διάφορες συνεισφορές της κοινότητας των μελών του Ευρωπαϊκού Χάρτη Οδικής Ασφάλειας.

Λεπτομερέστερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
19 Νοεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα