Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο24 Ιανουαρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ και ο Επίτροπος κ. Μπρετόν παρουσιάζουν στη Διάσκεψη για το Διάστημα τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής γι

Participation of Josep Borrell Fontelles,  Vice-President of the European Commission, to the 15th European Space Conference

Σήμερα, στη 15η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Διάστημα, ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κ Τζουζέπ Μπορέλ και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, παρουσίασαν τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής διαστημικής πολιτικής για το 2023 καθώς και τις επικείμενες προκλήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα, την κυριαρχία, και την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάστημα.

 

Ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος κ. Μπορέλ υπογράμμισε το γεωπολιτικό πλαίσιο καθώς και τη σημασία του διαστήματος, η οποία κατέστη προφανέστερη μετά τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Η στρατηγική πυξίδα προσδιορίζει το διάστημα ως έναν στρατηγικό τομέα και επισημαίνει την ανάγκη ανάληψης κοινής δράσης για την αντιμετώπιση των κοινών απειλών.

 

Για να ενισχυθεί η στρατηγική θέση της Ένωσης στο γεωπολιτικό πλαίσιο, ο ύπατος εκπρόσωπος και ο επίτροπος κ. Μπρετόν σχεδιάζουν να παρουσιάσουν φέτος μια διαστημική στρατηγική της ΕΕ για την ασφάλεια και την άμυνα. Καθώς το 2023 θα είναι το έτος έναρξης υλοποίησης του IRIS², του νέου εμβληματικού προγράμματος για ασφαλή διαστημική συνδεσιμότητα, ο επίτροπος κ. Μπρετόν κάλεσε την ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία να κινητοποιήσει τις αναγκαίες επενδύσεις και να δημιουργήσει λειτουργικές συμμαχίες οι οποίες θα υποβάλουν καινοτόμες και ευέλικτες εμπορικές υπηρεσίες. Όσον αφορά την καινοτομία, η πρωτοβουλία CASSINI εφαρμόζεται με ταχείς ρυθμούς για να μετατρέψει την Ευρώπη σε κόμβο διαστημικής επιχειρηματικότητας, με περισσότερες από 100 νεοφυείς επιχειρήσεις διαστημικής τεχνολογίας να έχουν ήδη πρόσβαση σε χρηματοδότηση, αντιστοίχιση και επιχειρηματική ανάπτυξη. Ο επίτροπος ανακοίνωσε επίσης την επιλογή εννέα εταιρειών του «νέου διαστήματος» οι οποίες θα καταστούν προμηθεύτριες δεδομένων των συνεισφερουσών αποστολών του Copernicus, καθεμία εκ των οποίων θα λάβει πενταετή σύμβαση αξίας 5 εκατ. ευρώ.

 

Κεντρικό θέμα της φετινής διάσκεψης είναι η «Διασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπης στο διάστημα». Η διάσκεψη θα περιλαμβάνει ειδικές συνεδρίες σχετικά με την ευρωπαϊκή διαστημική πολιτική, τις τεχνολογικές και βιομηχανικές προκλήσεις της, το IRIS², το πρόγραμμα ασφαλούς συνδεσιμότητας της Ένωσης, την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και την ανθεκτικότητα του χωροταξικού τομέα. Το πλήρες πρόγραμμα είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

 

Την Τετάρτη, η επίτροπος κ. Γκαμπριέλ θα εκφωνήσει καταληκτική ομιλία στη διάσκεψη μαζί με την Ιταλίδα αστροναύτρια Σαμάνθα Κριστοφορέτι. Θα υπενθυμίσει τη σημασία του νέου ευρωπαϊκού θεματολογίου καινοτομίας για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και την προσέλκυση ταλέντων στην Ευρώπη. Θα αναφερθεί επίσης στον τρόπο με τον οποίο το διαστημικό πρόγραμμα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» μπορεί να αντιμετωπίσει μείζονες κοινωνικές προκλήσεις. Όλες οι ομιλίες είναι διαθέσιμες διαδικτυακά στη σελίδα του EbS.

 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Sonya Gospodinova – τηλ.: +32 2 296 69 53· Flore Boutier – τηλ.: +32 2 296 60 43)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
24 Ιανουαρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα