Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο22 Οκτωβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ γιορτάζει 20 χρόνια παροχής βοήθειας στους πολίτες

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Αύριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση γιορτάζει την 20ή επέτειο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ο οποίος έχει ενεργοποιηθεί πάνω από 500 φορές για να συντονίσει την παροχή βοήθειας σε όσους πλήττονται από φυσικές καταστροφές και άλλες κρίσεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Η βοήθεια αυτή περιλαμβάνει την αποστολή εκατομμυρίων ειδών ιατρικού υλικού κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και την αποστολή ειδών έκτακτης ανάγκης μετά από σεισμούς και πλημμύρες.

Κάποιες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2001 που συστάθηκε ο Μηχανισμός είναι οι εξής:

  • Πλημμύρες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη το 2014 — η μεγαλύτερη επιχείρηση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, με την αποστολή 30 μονάδων επέμβασης.
  • Τροπικός κυκλώνας Idai στη Μοζαμβίκη το 2019 — η μεγαλύτερη επιχείρηση αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, με την αποστολή τεσσάρων ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης στο πλαίσιο μίας ενιαίας επιχείρησης.
  • Η περίοδος των δασικών πυρκαγιών στη Μεσόγειο το 2021 — η μεγαλύτερη επιχείρηση αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών από την ΕΕ περιλάμβανε την αποστολή πυροσβεστικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και επίγειων ομάδων πυρόσβεσης.
  • Ο μεγαλύτερος επαναπατρισμός των πολιτών της ΕΕ εξαιτίας του κορονοϊού το 2020 — η ΕΕ χρηματοδότησε πάνω από 400 πτήσεις επαναπατρισμού για τη μεταφορά περισσότερων από 100.000 Ευρωπαίων και μελών των οικογενειών τους από 85 χώρες σε όλο τον κόσμο.
  • Το έτος με τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργοποιήσεων ήταν το 2020 — ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ ενεργοποιήθηκε 102 φορές μόνο μέσα στη χρονιά αυτή.

Επ’ ευκαιρία της επετείου, ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε τα εξής: «Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ εξασφαλίζει άμεση και καλά συντονισμένη βοήθεια έκτακτης ανάγκης κάθε φορά που καταστροφές πλήττουν την ΕΕ και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα απτό παράδειγμα αλληλεγγύης της ΕΕ στην πράξη. Είμαι υπερήφανος για αυτή την επιτυχημένη 20ετή ιστορία επιχειρήσεων αλληλεγγύης της ΕΕ. Με την πάροδο του χρόνου ο Μηχανισμός, αποτελώντας τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού συστήματος διαχείρισης καταστροφών, μας επέτρεψε να ανταποκριθούμε ταχύτερα σε περισσότερες καταστροφές. Με το rescEU καταφέραμε επίσης να ενισχύσουμε ριζικά το επίπεδο ετοιμότητας της ηπείρου μας απέναντι στις όλο και πιο έντονες φυσικές καταστροφές και τους νέους και πιο σύνθετους κινδύνους με τους οποίους είναι αντιμέτωπη.

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ .

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
22 Οκτωβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα