Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο17 Ιανουαρίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο κρόκος από τη Σαφράμπολη της Τουρκίας προστίθεται στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης

The Berlaymont Building and European Flags

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε σήμερα στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ) τον κρόκο «Safranbolu Safranı», από την περιοχή της Σαφράμπολης της Τουρκίας. Το προϊόν «Safranbolu Safranı» είναι ανώτερης ποιότητας σε σχέση με τον κρόκο που παράγεται σε άλλα μέρη του κόσμου από άποψη αρώματος, χρώματος και χρωστικής ικανότητας, ενώ μπορεί να χρωματίσει ποσότητα νερού που ζυγίζει 100.000 φορές το βάρος του. Παράγεται, καλλιεργείται, λιπαίνεται, συγκομίζεται και αποξηραίνεται εντός των ορίων της κωμόπολης Σαφράμπολης της επαρχίας Καραμπούκ. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από σχετικά ξηρό κλίμα με ελάχιστη υγρασία. Η θερμοκρασία της περιοχής και το ύψος των βροχοπτώσεων είναι ιδανικά κλιματικά χαρακτηριστικά για τις ανάγκες του φυτού του κρόκου.

 

Η συγκομιδή του άνθους του κρόκου γίνεται με το χέρι νωρίς το πρωί, όταν τα άνθη είναι κλειστά σε μορφή μπουμπουκιού. Αυτή η διαδικασία καθιστά δυνατή τη διατήρηση των αιθέριων ελαίων του φυτού, επηρεάζοντας έτσι την ποσότητα της σαφρανάλης. Επομένως, για να αποκτηθεί κρόκος υψηλής ποιότητας, είναι απαραίτητο να συγκομιστεί από γρήγορο και έμπειρο προσωπικό πριν από την ανατολή του ηλίου. Το σημαντικότερο βήμα στην παραγωγή του κρόκου είναι να τραβηχτεί το στέλεχος ολόκληρο από τον ποδίσκο με το χέρι. Οι έμπειροι εργαζόμενοι γνωρίζουν ακριβώς πώς να τραβήξουν το στέλεχος χωρίς να σπάσουν τα νήματα, καθώς και πόση δύναμη χρειάζεται να ασκήσουν για να το αφαιρέσουν μονοκόμματο. Ο κρόκος δεν συνθλίβεται ούτε κονιοποιείται, αλλά αποξηραίνεται στο αρχικό του σχήμα, διατηρώντας το πορφυρό χρώμα του. Αυτό το αποξηραμένο προϊόν πωλείται στη συνέχεια ως κρόκος.

Η νέα αυτή ονομασία θα προστεθεί στον κατάλογο των 1.684 γεωργικών προϊόντων που προστατεύονται ήδη. Ο κατάλογος όλων των προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων είναι διαθέσιμος στη βάση δεδομένων eAmbrosia. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο για τα συστήματα ποιότητας και στην πύλη GIView.

 Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
17 Ιανουαρίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα