Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο26 Οκτωβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο Επίτροπος κ. Βάρχεϊ επισκέπτεται την Τουρκία για να συζητήσει τις διμερείς σχέσεις

Visit of Olivér Várhelyi, European Commissioner, to Germany

Ο Επίτροπος κ. Βάρχεϊ ταξιδεύει στην Τουρκία στις 26-27 Οκτωβρίου για να συζητήσει την πορεία των διμερών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.
 

Η Τουρκία παραμένει σημαντικός εταίρος της ΕΕ σε βασικούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και οι μεταφορές. Στις 26 Οκτωβρίου, ο Επίτροπος κ. Βάρχεϊ θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εμπορίου κ. Μεχμέτ Μους, τον Υπουργό Βιομηχανίας κ. Μουσταφά Βαράνκ και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Φαρούκ Καϊμακτσί, ενώ θα συμμετάσχει και στον εμπορικό διάλογο υψηλού επιπέδου που διοργανώνεται από την Ένωση Ευρωπαϊκών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων (Eurochambers) και την Ομοσπονδία Εμπορικών Επιμελητηρίων της Τουρκίας. Στόχος του διαλόγου αυτού είναι να φέρει σε επαφή τις ευρωπαϊκές επιχειρηματικές κοινότητες με την τουρκική για να συζητήσουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
 

Ο Επίτροπος αναμένεται επίσης να συναντηθεί με βασικούς εκπροσώπους τοπικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επιχειρηματικών κοινοτήτων και τραπεζών, για να παρουσιάσει την επενδυτική πλατφόρμα για την Τουρκία (TIP), που θα αποτελέσει τον κύριο δίαυλο για τις επενδύσεις της ΕΕ στη χώρα. Στις 27 Οκτωβρίου, ο Επίτροπος θα συζητήσει για τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σουλεϊμάν Σοϊλού. Δεδομένων των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων, είναι ακόμη πιο σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της επισιτιστικής ασφάλειας. Τον Ιούλιο, η Τουρκία διαδραμάτισε καίριο ρόλο στη διεξαγωγή άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο πλαίσιο των συμφωνιών για τα σιτηρά, ενώ παραμένει ζωτικής σημασίας και αξιόπιστη χώρα διαμετακόμισης όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα της μετανάστευσης εξακολουθεί να είναι άκρως σημαντική.
 

Περισσότερες πληροφορίες για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι διαθέσιμες σε αυτό το ενημερωτικό δελτίο
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Peter Stano — Τηλ.: + 32 2 295 45 53· Zoi muletier — Τηλ.: + 32 299 43 06)

 

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
26 Οκτωβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα