Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο7 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς και οι Επίτροποι Ρεντέρς και Γιούανσον θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις 8 και 9 Δεκεμβρίου

Margaritis Schinas, Chief Spokesperson of the EC

Αύριο, ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιούανσον θα συναντηθούν με τους υπουργούς Εσωτερικών κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων. Από κοινού με τους υπουργούς των συνδεδεμένων χωρών Σένγκεν, οι υπουργοί Εσωτερικών αναμένεται να ψηφίσουν σχετικά με την προσχώρηση της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας στον χώρο Σένγκεν. Στη συνέχεια, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην κατάσταση που επικρατεί κατά μήκος των κύριων μεταναστευτικών οδών, στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, στην ανθεκτικότητα των υποδομών ζωτικής σημασίας και στην κατάσταση των Ουκρανών προσφύγων στην Ευρώπη. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο και θα συζητήσουν το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια που παρουσίασε η Επιτροπή στις 5 Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου με την Επίτροπο κ. Γιούανσον και τον Τσέχο Υπουργό Εσωτερικών κ. Βιτ Ρακουσάν, γύρω στις 20:00 ώρα Ελλάδος/Κύπρου, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο EbS.
 

Την Παρασκευή, ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Επίτροπος Δικαιοσύνης κ. Ντιντιέ Ρεντέρς θα συμμετάσχουν στη σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης. Ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς θα παρουσιάσει την πρόταση της Επιτροπής για την ποινικοποίηση της παραβίασης των κυρώσεων της ΕΕ. Θα μιλήσει επίσης για τους νέους κανόνες όσον αφορά τα ηλεκτρονικά αποδεικτικά στοιχεία, μετά την προσωρινή πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 29 Νοεμβρίου μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Επιπλέον, θα μιλήσει για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω του ποινικού δικαίου. Ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα συμμετάσχει σε συζήτηση σχετικά με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Το απόγευμα, ο Επίτροπος κ. Ρεντέρς θα παρουσιάσει τη δεύτερη έκθεση σχετικά με την εφαρμογή του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, καθώς και τις επικείμενες συστάσεις σχετικά με τα δικονομικά δικαιώματα των υπόπτων και των κατηγορουμένων που υπόκεινται σε προσωρινή κράτηση και σχετικά με τις υλικές συνθήκες κράτησης. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου γύρω στις 18:45 ώρα Ελλάδος/Κύπρου, που θα μεταδοθεί ζωντανά στο EbS.
 

(Για περισσότερες πληροφορίες: Anitta Hipper — Τηλ.: + 32 229 85691· Christian Wigand — Τηλ.: + 32 229 62253· Cristina Torres Castillo — Τηλ.: + 32 2 299 06 79· Yuliya Matsyk — Τηλ.: + 32 2 291 31 73)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
7 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα