Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο29 Ιουλίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ο Αντιπρόεδρος Σχοινάς και η Επίτροπος Γκαμπριέλ στην υπουργική σύνοδο της G20 για τον πολιτισμό

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Σήμερα και αύριο, οι υπουργοί Πολιτισμού της G20 πραγματοποιούν σύνοδο στη Ρώμη, όπου θα ανταλλάξουν πρακτικές και στρατηγικές για τη στήριξη της ανάκαμψης του πολιτιστικού τομέα από την πανδημία και θα συζητήσουν τη σημασία του για την οικονομία και την ευημερία των κοινωνιών.

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή στην εναρκτήρια τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 29 Ιουλίου. Την Παρασκευή, 30 Ιουλίου, η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομία, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, θα εκπροσωπήσει την Επιτροπή και θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία σχετικά με τον ρόλο του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα ως μοχλών ανάπτυξης.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού μετά τη δημιουργία του νέου άξονα της G20 για τον πολιτισμό στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας της Σαουδικής Αραβίας και της Ιταλίας, οι οποίες άσκησαν την Προεδρία το 2020 και το 2021 αντίστοιχα.

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την κλιματική κρίση, την ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω της κατάρτισης και της εκπαίδευσης, την ψηφιακή μετάβαση και τις νέες τεχνολογίες για τον πολιτισμό. Θα συζητήσουν επίσης τη σημασία του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα για την ανάπτυξη. Επιπλέον, θα εγκρίνουν υπουργική δήλωση, με την οποία θα αναλάβουν δέσμευση για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα αυτό. Η Επίτροπος κ. Γκαμπριέλ θα παρουσιάσει τη στήριξη της ΕΕ για την ανάκαμψη του πολιτιστικού και του δημιουργικού τομέα μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα αναφερθεί στις δράσεις της ΕΕ που προωθούν τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και τον ρόλο τους ως μοχλών της βιώσιμης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Τον Ιούνιο, η Επιτροπή δημοσίευσε κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την ασφαλή επανέναρξη των δραστηριοτήτων στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας σε ολόκληρη την ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβαλλόμενη επιδημιολογική κατάσταση.  

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
29 Ιουλίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα