Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Οκτωβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Νικητές και νικήτριες της 31ης διοργάνωσης του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali

Lorenzo Natali Media Prize

Οι νικητές και οι νικήτριες της φετινής διοργάνωσης του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali, που απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοινώθηκαν σήμερα σε τελετή που έλαβε χώρα στη Βιβλιοθήκη Solvay στις Βρυξέλλες.

Οι νικητές και οι νικήτριες είναι:

Διεθνές Βραβείο:  το διεθνές βραβείο απονεμήθηκε σε τρεις δημοσιογράφους, στην Carmen Victoria Inojosa, στην Claudia Smolansky και σε τρίτο δημοσιογράφο του/της οποίου/-ας το όνομα δεν μπορεί να αποκαλυφθεί για λόγους ασφαλείας, για το εξαιρετικό άρθρο τους «Así funcionan las casas clandestinas de la Dgcim en Caracas» («Έτσι λειτουργούν τα παράνομα σπίτια της DGCIM στο Καράκας»), το οποίο δημοσιεύθηκε στο Armando.info. Με τη δουλειά τους αποκαλύφθηκε η θλιβερή πραγματικότητα των συστηματικών διώξεων στη Βενεζουέλα, με στόχο πολιτικούς αντιπάλους και τις οικογένειές τους, σε ένα κλίμα ανησυχητικής ατιμωρησίας.

Διεθνές Βραβείο: οι Ιταλοί δημοσιογράφοι Emanuela Barbiroglio και Stefano Valentino κέρδισαν το βραβείο για το άρθρο τους με τίτλο «European green finance is paying for deforestation in Indonesia: the case of Michelin» («Η αποψίλωση των δασών στην Ινδονησία πληρώνεται από την ευρωπαϊκή πράσινη χρηματοδότηση: η υπόθεση Michelin»), το οποίο δημοσιεύθηκε στο VoxEurop. Στο άρθρο τους διερεύνησαν τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης και την πράσινη χρηματοδότηση, φέρνοντας στο φως το γεγονός ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες μπορεί ενίοτε να συνιστούν απάτη. Οι δημοσιογράφοι έφεραν στην επιφάνεια ένα πιστοποιημένο «πράσινο» έργο της Michelin στην Ινδονησία, αποκαλύπτοντας τη δυνητική συμβολή του στην καταστροφή του τροπικού δάσους, με συνέπεια την παραπλάνηση των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων επενδυτών.

Βραβείο καλύτερου νεοεμφανιζόμενου δημοσιογράφου: το βραβείο απονεμήθηκε στη Sofia Savina για το ερευνητικό της έργο σχετικά με τη φήμη του ρωσικού στρατού, ιδίως όσον αφορά περιστατικά δολοφονίας και βιασμού στην Μπούτσα, στο Κίεβο και στην περιοχή του Τσερνίχιβ. Η έρευνά της, η οποία είχε μεγάλη απήχηση, «Not just Bucha. Here's what happened outside Chernihiv» («Δεν ήταν μόνο η Μπούτσα. Όσα συνέβησαν πέραν του Τσερνίχιβ») δημοσιεύθηκε στο μέσο μαζικής επικοινωνίας IStories.

Οι νικητές και οι νικήτριες του 2023 επελέγησαν από ένα σύνολο περισσότερων από 1 000 υποψηφίους από όλο τον κόσμο. Μετά από προεπιλογή από τέσσερις σχολές δημοσιογραφίας — Universidade Catôlica Portuguesa (Πορτογαλία), Universidad de Navarra (Ισπανία), Université Saint-Joseph de Beyrouth (Λίβανος), και Vesalius College (Βέλγιο) — οι νικητές και οι νικήτριες επελέγησαν από κριτική επιτροπή αποτελούμενη από 5 διακεκριμένους διεθνείς εμπειρογνώμονες από τον κόσμο της δημοσιογραφίας:

  • Katia Brembatti, βραβευμένη δημοσιογράφος, μέλος της ηγεσίας του Abraji Associação Brasileira de Jornalismo Investigativo και πρώην καθηγήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Positivo.
  • Naglaa Elemary, καθηγήτρια του Ινστιτούτου Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Ιορδανίας και του Βρετανικού Πανεπιστημίου της Αιγύπτου στον τομέα των μέσων μαζικής επικοινωνίας και δημοσιογραφίας, σύμβουλος του Ιδρύματος Thomson Reuters·
  • Vânia Maia, βραβευμένη δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης για τον Γραμματισμό στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και στη Δημοσιογραφία (ALPMJ)·
  • Syed Nazakat, βραβευμένος δημοσιογράφος και ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της DataLEADS·
  • Frederik Obermaier, συγγραφέας βιβλίων και δημοσιογράφος-ερευνητής, βραβευμένος με το βραβείο Pulitzer.

Υπογραφή νέας στήριξης της ΕΕ για την ανεξαρτησία των μέσων μαζικής επικοινωνίας

Κατά την τελετή υπεγράφη με τρεις κορυφαίες κοινοπραξίες χρηματοδοτική συμφωνία-πλαίσιο εταιρικής σχέσης (FFPA) για την προστασία των ανεξάρτητων μέσων μαζικής επικοινωνίας, η οποία θα επιτρέψει τη στρατηγική συνεργασία με επιλεγμένες ΜΚΟ που εργάζονται για την προστασία της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων μαζικής επικοινωνίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η διάρκεια της συμφωνίας εταιρικής σχέσης είναι τέσσερα έτη και θα διατεθούν έως και 20 εκατ. ευρώ από πλευράς ΕΕ σε επιχορηγήσεις έργων.

Οι τρεις κοινοπραξίες είναι οι εξής:

  • BBC Media Action, WAN IFRA, Fondation Hirondelle, IFJ, ERIM, Sembramedia, MISA, Samir Kassir Foundation, ARIJ
  • Internews Europe, Article 19, Fojo Media Institute/Linnaeus University, Thompson Media, Transtele Canal France International
  • Stichting Free Press Unlimited, RSF, Deutsche Welle, International Media Support

Σκοπός της στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι να αυξηθεί η ανθεκτικότητα των δημοσιογράφων και των επιχειρήσεων μέσων μαζικής επικοινωνίας που διατρέχουν κίνδυνο, ενισχύοντας την ικανότητά τους να αντιδρούν και να προσαρμόζονται κατάλληλα στις αναπόφευκτες αλλαγές στο περιβάλλον τους. Αποσκοπεί επίσης να παράσχει στους νέους δημοσιογράφους που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες πρόσβαση σε ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και μάθησης, μεταξύ άλλων στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών.

Ιστορικό

Το βραβείο πήρε το όνομά του προς τιμήν του Lorenzo Natali, πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άοκνου υπέρμαχου της ελευθερίας έκφρασης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το βραβείο αυτό αποτίει φόρο τιμής στη δημοσιογραφική αριστεία από το 1992.

Αναγνωρίζει τη δουλειά των συντακτών και των δημοσιογράφων από ολόκληρο τον κόσμο οι οποίοι διακρίθηκαν για την εξαιρετική τους συνεισφορά στο επάγγελμα και επέδειξαν ενδελεχή προσήλωση στις θεμελιώδεις αξίες της δημοσιογραφίας, αναδεικνύοντας καίρια ζητήματα όπως οι επιπτώσεις της ανισότητας, της φτώχειας και της κλιματικής αλλαγής στον άνθρωπο, καθώς και τη σημασία της εκπαίδευσης και την αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κοινωνία μας.

Για περισσότερες πληροφορίες

Ιστότοπος του βραβείου δημοσιογραφίας Lorenzo Natali

Δηλώσεις

Με το βραβείο δημοσιογραφίας Lorenzo Natali, η ΕΕ τονίζει τη σημασία που αποδίδει στην ελευθερία του λόγου, στην ποιοτική δημοσιογραφία και στα ανεξάρτητα και πολυφωνικά μέσα μαζικής επικοινωνίας. Τα ανωτέρω αποτελούν το θεμέλιο της δημοκρατίας μας. Οι νικητές και οι νικήτριες του βραβείου Lorenzo Natali επιδεικνύουν τις απίστευτες ιδιότητες που καθιστούν τους δημοσιογράφους και τους οργανισμούς των μέσων μαζικής επικοινωνίας απαραίτητους υπερασπιστές της δημοκρατίας: αποφασιστικότητα για πλήρη διερεύνηση και γνωστοποίηση των γεγονότων, και ταλέντο αφήγησης μιας ιστορίας με τρόπο που να εκμηδενίζει τη μεταξύ μας απόσταση.

κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων - 12/10/2023

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
11 Οκτωβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα