Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Σεπτεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

NextGenerationEU: με την τέταρτη έκδοση ομολόγων, ο δανεισμός της ΕΕ για την ανάκαμψη διατηρεί την ισχυρή του δυναμική

logo_of_the_european_commission_el.svg_0.png
© EU
Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκέντρωσε άλλα 9 δισ. ευρώ για να στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση του κορονοϊού και τις συνέπειές της, χάρη στην τέταρτη έκδοση ομολόγων από τα μέσα Ιουνίου που ξεκίνησε το μέσο NextGenerationEU.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε 7ετές ομόλογο που λήγει στις 4 Οκτωβρίου 2028. Η έκδοση του ομολόγου υπερκαλύφθηκε πάνω από 11 φορές και το τελικό βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα 103 δισ. ευρώ. Αυτή η έντονη ζήτηση επιβεβαιώνει το ζωηρό ενδιαφέρον που συνεχίζουν να δείχνουν οι επενδυτές για τους τίτλους της ΕΕ, χάρη στο οποίο η Επιτροπή μπορεί να διαθέτει τα ομόλογα με πολύ ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, συνεχίζοντας τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, κ. Γιοχάνες Χαν δήλωσε σχετικά: «Για την τέταρτη αυτή συναλλαγή στο πλαίσιο του NextGenerationEU, αξιοποιήσαμε την επιτυχία των προηγούμενων συναλλαγών. Η συναλλαγή αυτή επιτρέπει στην Επιτροπή να διατηρήσει σταθερή ροή χρηματοδότησης προς τα κράτη μέλη μας, να στηρίξει την ανάκαμψη και να συμβάλει στην ανασυγκρότηση μιας πιο πράσινης, πιο ψηφιακής και πιο ανθεκτικής Ευρώπης».

Πρόκειται για την τέταρτη συναλλαγή στο πλαίσιο του προγράμματος NextGenerationEU. Προηγήθηκε η έκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ στις 15 Ιουνίου 2021, η συναλλαγή της 29ης Ιουνίου 2021, ύψους 15 δισ. ευρώ που εκτελέστηκε σε δύο δόσεις, αποτελούμενη από ένα 5ετές ομόλογο ύψους 9 δισ. ευρώ και ένα 30ετές ομόλογο ύψους 6 δισ. ευρώ, καθώς και το 20ετές ομόλογο ύψους 10 δισ. ευρώ που εκδόθηκε στις 13 Ιουλίου 2021. Περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Σεπτεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα