Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο15 Ιουνίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Νεολαία και αθλητισμός: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Ουκρανίας ενισχύουν περαιτέρω τη συνεργασία τους

schinas - σχοινάς μαργαρίτης

Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, και ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Ουκρανίας, κ. Βαντίμ Χουτσάιτ, συναντήθηκαν στο Κίεβο. Συμφώνησαν ως προς τη σημασία της συνεχούς και ισχυρής συνεργασίας σε θέματα νεολαίας και αθλητισμού, η οποία καθίσταται ακόμη πιο σημαντική υπό το πρίσμα του απρόκλητου και αδικαιολόγητου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των καταστροφικών συνεπειών του στη ζωή εκατομμυρίων νέων Ουκρανών και στον αθλητικό τομέα της χώρας. Συμφώνησαν επίσης να προωθήσουν περαιτέρω το κοινό θεματολόγιο πολιτικής ΕΕ-Ουκρανίας για τη νεολαία και τον αθλητισμό.

 

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης περιλαμβάνουν τα ακόλουθα σημεία:

  • Η Επιτροπή αποφάσισε να ξεκινήσει, από το 2024, δράσεις ανάπτυξης ικανοτήτων για τη νεολαία και τον αθλητισμό στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης. Αυτό θα επιτρέψει στις ουκρανικές οργανώσεις να συμμετάσχουν σε σχέδια διεθνούς συνεργασίας στις χώρες του προγράμματος Erasmus+ στους τομείς της νεολαίας και του αθλητισμού. Οι σχετικές δραστηριότητες και πολιτικές θα μπορούν να ζητήσουν στήριξη για έργα που προωθούν κοινές αξίες, την ευημερία των ατόμων και την ανάπτυξη συνεκτικότερων κοινοτήτων.
  • Για να διευκολυνθεί η ενισχυμένη συνεργασία στο πλαίσιο του Erasmus+ μεταξύ αθλητικών οργανώσεων από την Ουκρανία και από τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα μπορούσαν να διοργανώνονται ετήσια διαδικτυακά σεμινάρια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Ουκρανίας διοργάνωσαν ήδη πιλοτικό διαδικτυακό σεμινάριο στις 7 Απριλίου 2023.
  • Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης προσφέρει δραστηριότητες εθελοντισμού σε νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ και σε χώρες εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας. Για το 2023 το πρόγραμμα περιλαμβάνει ήδη έργα που προσφέρουν αρωγή και βοήθεια σε εκείνους των οποίων η ζωή έχει διαταραχθεί από τον πόλεμο της Ρωσίας. Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει να προσφέρει αυτές τις ευκαιρίες εθελοντισμού το 2024.
  • Στο πλαίσιο του περιφερειακού προγράμματος EU4Youth, η ΕΕ στηρίζει τους νέους και τον τομέα της νεολαίας στην Ουκρανία όσον αφορά την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα. Μια νέα φάση του προγράμματος αυτού ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2023 με επίκεντρο τη συμμετοχή και τη χειραφέτηση των νέων.

Αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της επίσκεψης του αντιπροέδρου κ. Σχοινά στο Κίεβο, όπου υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας για την εκπαίδευση με το Υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ουκρανίας.   

Ιστορικό 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία έχουν στενή και μακροχρόνια συνεργασία στον τομέα της νεολαίας και του αθλητισμού στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας που υπεγράφη στις 21 Μαρτίου 2014.

 

Από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιδείξει την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και έχει ενισχύσει τη στήριξη και τη συνεργασία, μεταξύ άλλων μέσω του προγράμματος Erasmus+. Ο προϋπολογισμός για το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του προγράμματος για το 2023 αυξήθηκε κατά 100 εκατ. ευρώ με σκοπό τη στήριξη όσων πλήττονται από τον πόλεμο, και η ΕΕ έχει διασφαλίσει την παροχή ευέλικτων ευκαιριών στους νέους, στους εργαζομένους στον τομέα της νεολαίας, καθώς και στο προσωπικό των ουκρανικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της νεολαίας, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

Στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας διατίθενται πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις επιλογές υποστήριξης στην ΕΕ για τους νέους που προέρχονται από την Ουκρανία.

 

Στον τομέα του αθλητισμού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέσπισε το 2022 το βραβείο «Sport for Peace» («Αθλητισμός για την ειρήνη») στο πλαίσιο των βραβείων BeInclusive της ΕΕ για τον αθλητισμό, για να τιμήσει έργα που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό ως μέσο προώθησης της ειρήνης και των ευρωπαϊκών αξιών. Το βραβείο «Sport for Peace» απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 2023 από τον κ. Αντρί Τσέσνοκοβ, αναπληρωτή υπουργό Νεολαίας και Αθλητισμού της Ουκρανίας για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στο έργο Youth Line από την Πορτογαλία, που βοηθά τους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο της Ρωσίας να χτίσουν μια νέα ζωή μέσω της οικοδόμησης κοινοτήτων και αθλητικών δραστηριοτήτων.

 

Δηλώσεις

Η νεολαία της Ουκρανίας θα οικοδομήσει εκ νέου μια ισχυρή, δημοκρατική και ελεύθερη χώρα όταν έρθει η ώρα. Ο αθλητισμός δημιουργεί γέφυρες μεταξύ των ανθρώπων, με βάση τους πυλώνες της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της συμμετοχικότητας και της ανοχής. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης και είμαι πεπεισμένος ότι οι αποφάσεις μας θα κάνουν τη διαφορά για πολλούς νέους και αθλητές σε ολόκληρη την Ουκρανία.

κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας - 15/06/2023

 

Το Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού της Ουκρανίας εκτιμά την αποτελεσματική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς όφελος της ουκρανικής αθλητικής κοινότητας και της ουκρανικής νεολαίας, συμπεριλαμβανομένων 2 εκατομμυρίων νέων Ουκρανών που βρήκαν προσωρινή προστασία στα κράτη μέλη της ΕΕ. Προσβλέπουμε στον καθορισμό των κοινών προσεγγίσεων στον τομέα της νεολαίας και του αθλητισμού για τον εξορθολογισμό των πολιτικών μας σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και το καθεστώς της Ουκρανίας ως χώρας υποψήφιας για προσχώρηση στην ΕΕ.

Vadym Guttsait, Minister for Youth and Sport of Ukraine - 15/06/2023

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
15 Ιουνίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα