Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους: πέντε εμβληματικά έργα θα λάβουν χρηματοδότηση σε ολόκληρη την Ευρώπη

Logo Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Χθες, η Επιτροπή ανακοίνωσε τα πέντε έργα που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ με στόχο την ανάπτυξη «εμβληματικών έργων επίδειξης» του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους (NEB). Η Επιτροπή διαπραγματεύεται σήμερα συμφωνίες επιχορήγησης με τους επιλεγμένους δικαιούχους.

Τα έργα θα δημιουργήσουν πιο βιώσιμους, συμπεριληπτικούς και όμορφους χώρους σε τοποθεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ και θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή των πολιτών στην πράσινη μετάβαση σε τοπικό επίπεδο.

Η Πρόεδρος, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε τα εξής: «Ανυπομονώ πραγματικά να δω να υλοποιούντα αυτά τα έργα του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους. Θα δείξουν πώς μπορεί να μοιάζει το μέλλον και θα φέρουν την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην καθημερινή μας ζωή και στους χώρους που ζούμε. Τα έργα αυτά αναμένεται να αποτελέσουν την αφετηρία για ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο δίκτυο έργων του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους.»

Πέντε έργα επίδειξης σε 13 χώρες

Τα πέντε έργα που επιλέχθηκαν θα λάβουν χρηματοδότηση περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα για την υλοποίηση των σχεδίων τους σε 11 κράτη μέλη (ΒέλγιοΤσεχίαΓερμανίαΔανίαΕλλάδαΚροατίαΙταλίαΛετονίαΚάτω ΧώρεςΣλοβενία και Πορτογαλία), καθώς και στη Νορβηγία και στην Τουρκία. Θα ασχοληθούν με θέματα όπως η ανακαίνιση κτιρίων, η κυκλικότητα, οι τέχνες, η πολιτιστική κληρονομιά, η εκπαίδευση, οι έξυπνες πόλεις, η αστική και αγροτική ανάπλαση και άλλα. Τα έργα είναι τα εξής:
 

 1. CULTUURCAMPUS (Cultuurcampus: ένας βιώσιμος κόμβος τεχνών, έρευνας, μάθησης και κοινότητας ως καταλύτης): συνδυάζοντας την εκπαίδευση, την έρευνα, την πολιτική και τον πολιτισμό, και λαμβάνοντας υπόψη τις ζωντανές εμπειρίες των κατοίκων του, το Cultuurcampus αποσκοπεί στη μετατροπή της μειονεκτούσας αστικής περιοχής του Νότιου Ρότερνταμ (NL). Το Cultuurcampus θα βρίσκεται σε ένα ιστορικό κτίριο και θα λειτουργεί ως κόμβος για διάφορες ομάδες και δραστηριότητες.

   

 2. NEB-STAR (New European Bauhaus STAvangeR): Το NEB-STAR θα παρουσιάσει πώς τα σχέδια εδαφικού μετασχηματισμού μπορούν να ενσωματώνουν τις αρχές και τις αξίες του NEB στο Stavanger (NO), στην Πράγα (CZ) και στην Ουτρέχτη (NL). Το έργο θα αντιμετωπίσει τέσσερις εμβληματικές προκλήσεις που συνδέονται με τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις τοπικές ανάγκες και ανησυχίες μέσω της διαδικασίας συνδημιουργίας με τους κατοίκους και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

   

 3. NEBhourhoods (NEBhourhoods): Το NEBhourhoods θα προετοιμάσει το Munich-Neuperlach (DE) για το μέλλον, όπως αποτυπώνεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία όσον αφορά το δομημένο περιβάλλον, την κυκλικότητα, την κινητικότητα, την ενέργεια, τα τρόφιμα και την υγεία. Το έργο θα αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της περιοχής —ένα ισχυρό αίσθημα κοινότητας, εκτενείς χώροι πρασίνου, κατοικίες μεγάλης κλίμακας, ακόμη και αν χρειάζονται ανακαίνιση— και θα αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της — υψηλότερα από τον μέσο όρο ποσοστά ανεργίας και χαμηλότερο από το μέσο όρο επίπεδο εκπαίδευσης.

   

 4. DESIRE (Designing the Irresistible Circular Society): το έργο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες και οι πόλεις: κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και προκλήσεις όσον αφορά τους πόρους. Με βάση τις τρία κύριες θεματικές της συμπεριληπτικότητας, της κυκλικότητας και της συμφιλίωσης των πόλεων με τη φύση, το έργο θα χρησιμοποιήσει την τέχνη, την αρχιτεκτονική και το ντιζάιν για τη διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων εδαφικού μετασχηματισμού σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις (DK, NL, SI, IT, LV).

   

 5. EHHUR (EYES HEARTS HANDS Urban Revolution): το έργο στηρίζει δήμους και ευάλωτους κατοίκους για την ανάπλαση του δομημένου περιβάλλοντός τους. Κατανεμημένο σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες στην ΕΕ και στις συνδεδεμένες χώρες (DK, EL, BE, PT, TR, HR, IT), θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει κοινωνικοοικονομικές και πολιτιστικές προκλήσεις, όπως ο κοινωνικός διαχωρισμός, η ενεργειακή φτώχεια και η υποβάθμιση των ερημωμένων ιστορικών κέντρων.

Μέσα σε δύο έτη, τα έργα θα κομίσουν καινοτόμες ιδέες και λύσεις, συμβάλλοντας έτσι στη χάραξη της μελλοντικής πορείας άλλων δράσεων του NEB. Καθώς είναι διάσπαρτα σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα έργα θα προσφέρουν ποικιλία αποτελεσμάτων που θα μπορούν να προσαρμοστούν και να αναπαραχθούν σε παρόμοιες δραστηριότητες και έργα επίδειξης στην Ευρώπη και πέραν αυτής, λειτουργώντας έτσι ως πηγή έμπνευση για μελλοντικά έργα.

Τα έργα θα συμβάλουν επίσης στις αποστολές της ΕΕ. Οι αποστολές μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία με το NEB, καθώς και οι δύο πρωτοβουλίες αποσκοπούν στην αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων στους τομείς της υγείας, του κλίματος και του περιβάλλοντος με τη στενότερη συνεργασία με τους πολίτες και την αξιοποίηση της δύναμης της έρευνας και της καινοτομίας.

Ένα άλλο έργο, η δράση συντονισμού και στήριξης CRAFT (CReating Actionable FuTures), θα στηρίξει και τα πέντε έργα που επιλέχθηκαν, καθώς και μελλοντικά εμβληματικά έργα του NEB, παρέχοντας χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ. Το έργο CRAFT θα δοκιμάσει συνεργατικά τοπικά μοντέλα για μετασχηματισμούς NEB σε τρεις «πόλεις δοκιμαστήρια» (Άμστερνταμ, Μπολόνια και Πράγα) και θα κατευθύνει τις 100 πόλεις που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της αποστολής «Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις».
 

Ιστορικό

Το Νέο Ευρωπαϊκό Μπάουχαους (NEB) έχει ως στόχο να γεφυρώσει τους κόσμους της τέχνης, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης με την επιστήμη και την τεχνολογία. Το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» διαδραματίζει καίριο ρόλο ως κινητήρια δύναμη για νέες ιδέες, πρωτότυπα και προϊόντα, καθώς η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν σημαντικές συνιστώσες του σχεδιασμού, της υλοποίησης και της διάδοσης του NEB.

Η πρόσκληση ύψους 25 εκατ. ευρώ για τη «Υποστήριξη της ανάπτυξης εμβληματικών έργων επίδειξης για την πρωτοβουλία του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους στο πλαίσιο των αποστολών της ΕΕ» ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 και ολοκληρώθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2022. Αποτελεί μέρος του προγράμματος εργασίας των αποστολών του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για την περίοδο 2021-2022.

Η ανακοίνωση των επιτυχόντων δεν συνιστά επίσημη δέσμευση για χρηματοδότηση. Η τελική απόφαση για τα υποψήφια έργα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού της επιχορήγησης που πρόκειται να χορηγηθεί) μπορεί να ληφθεί μόνο αργότερα, αφού οι υπηρεσίες της Επιτροπής ολοκληρώσουν την προετοιμασία της επιχορήγησης και όλους τους αναγκαίους ελέγχους.
 

Για περισσότερες πληροφορίες
 

Ιστότοπος του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους
 

Ιστότοπος των αποστολών της ΕΕ
 

Δελτίο Τύπου: Η Επιτροπή ανακοινώνει τη συμμετοχή 100 πόλεων στην αποστολή της ΕΕ για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030

 

Press Release in English

 

 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα