Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο22 Σεπτεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η ΕΕ παρέχει πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις

echo_2

Η Επιτροπή κινητοποιεί πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 500.000 ευρώ για τη στήριξη όσων πλήττονται από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη βία, χιλιάδες άνθρωποι έχουν πλέον εκτοπιστεί και χρειάζονται βοήθεια. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ θα βοηθήσει τους πληγέντες να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους, παρέχοντάς τους παράλληλα καταφύγιο και ψυχοκοινωνική στήριξη. Αυτή η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης προστίθεται στην ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 1,17 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από την ΕΕ για την κρίση του Ναγκόρνο Καραμπάχ στις αρχές του 2023.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ είχε σοβαρές επιπτώσεις στους πολίτες. Ως απάντηση, η ΕΕ κινητοποιεί πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τη στήριξη των εκτοπισθέντων. Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση επί τόπου και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε περισσότερη βοήθεια. Ενώ η ΕΕ χαιρετίζει την κατάπαυση του πυρός, απευθύνω έκκληση σε όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να διασφαλίσουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις απρόσκοπτη και άμεση πρόσβαση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας μπορούν να παρέχουν βοήθεια έκτακτης ανάγκης στους ανθρώπους που την χρειάζονται.»

Η ΕΕ βρίσκεται σε στενή επαφή με τους επί τόπου εταίρους της στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανθρωπιστικές ανάγκες σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης. Η ΕΕ στηρίζει ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν με περισσότερα από 21 εκατ. ευρώ μετά τη μεγάλης κλίμακας κλιμάκωση της σύγκρουσης το 2020.

(Για περισσότερες πληροφορίες: Balazs Ujvari — Τηλ.: + 32 2 295 45 78· Daniel Puglisi — Τηλ.: + 32 2 296 91 40)

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
22 Σεπτεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα