Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο22 Ιανουαρίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Μνήμη του Ολοκαυτώματος: Η Επιτροπή πραγματοποιεί διεθνή διάσκεψη

2024 Holocaust remembrance conference: Remembering the past. Shaping the future.

Στο πλαίσιο μιας σειράς δεσμεύσεων για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου, η Επιτροπή πραγματοποιεί αύριο, 23 Ιανουαρίου, διεθνή διάσκεψη με θέμα «Θυμόμαστε το παρελθόν, διαμορφώνουμε το αύριο». Η διάσκεψη, την οποία θα εγκαινιάσει ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, διοργανώνεται από την Επιτροπή σε συνεργασία με τη βελγική Προεδρία του Συμβουλίου, την κροατική Προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας Μνήμης του Ολοκαυτώματος (IHRA) και σημαντικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται για την προαγωγή της εβραϊκής ζωής. Στη διάσκεψη, ο Αντιπρόεδρος κ. Σχοινάς θα ανακοινώσει τη δημιουργία του «Δικτύου τόπων όπου συνέβη το Ολοκαύτωμα», μια εμβληματική πρωτοβουλία της στρατηγικής της ΕΕ του 2021 για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής.

 

Ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σχετικά: «Καθώς όλο και λιγότεροι επιζώντες του Ολοκαυτώματος ζουν ανάμεσά μας για μας αφηγηθούν τα βιώματά τους, οι τοποθεσίες και οι τόποι όπου συνέβη το Ολοκαύτωμα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για τη διαφύλαξη της μνήμης και των διδαγμάτων του Ολοκαυτώματος. Το πανευρωπαϊκό “Δίκτυο τόπων όπου συνέβη το Ολοκαύτωμα” θα ευαισθητοποιήσει τους ντόπιους για το γεγονός ότι το Ολοκαύτωμα δεν συνέβη μόνο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, σε πόλεις και κωμοπόλεις όλης της Ευρώπης, με την ανοχή πολλών ανθρώπων

 

Η διάσκεψη θα μεταδοθεί ζωντανά εδώ την Τρίτη 23 Ιανουαρίου, από τις 19.00 έως τις 21.00 ώρα Ελλάδος. Το πρόγραμμα της διάσκεψης έχει δημοσιευτεί εδώ.

Σήμερα και αύριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει επίσης την 5η σύσκεψη της ομάδας εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση της στρατηγικής της ΕΕ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της εβραϊκής ζωής. Η ομάδα εργασίας περιλαμβάνει εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ και εβραϊκών κοινοτήτων που θα συζητήσουν την πρόοδο των εθνικών στρατηγικών για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

 Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
22 Ιανουαρίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα