Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο25 Νοεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Μηδενική ρύπανση: Η ΕΕ συμμετέχει στον συνασπισμό υπέρ μιας φιλόδοξης παγκόσμιας συμφωνίας για την εξάλειψη της πλαστικής ρύπανσης ως το 2040

pollution

Χθες, η ΕΕ προσχώρησε στον «Συνασπισμό υψηλών φιλοδοξιών για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης», επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της να θέσει υψηλούς στόχους στις παγκόσμιες διαπραγματεύσεις, με σκοπό την επίτευξη μιας φιλόδοξης συμφωνίας για την εξάλειψη της πλαστικής ρύπανσης έως το 2040. Η ΕΕ θα επιμείνει στην έγκριση ενός νομικά δεσμευτικού μέσου, στην ανάγκη ανάληψης επείγουσας δράσης και στην εφαρμογή μιας κυκλικής προσέγγισης για την ανακύκλωση των πλαστικών. Είναι πολύ σημαντικό το νέο μέσο να προβλέπει την υποχρέωση των χωρών να εντείνουν τις δράσεις τους για να προληφθεί η συσσώρευση πλαστικών στο περιβάλλον. Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στην Ουρουγουάη στις 28 Νοεμβρίου 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2025.

Στον συνασπισμό, στον οποίο προεδρεύουν από κοινού η Νορβηγία και η Ρουάντα, συμμετέχει σχεδόν το ένα τρίτο των κρατών μελών του ΟΗΕ.

Ο κ. Φρανς Τίμερμανς, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε σχετικά: «Από το 2018 που παρουσιάστηκε η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα πλαστικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την κινητήρια δύναμη του αγώνα κατά της πλαστικής ρύπανσης. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να ασκούμε πιέσεις για να ληφθούν φιλόδοξα μέτρα σε όλο τον κόσμο, καθώς η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και της κρίσης βιοποικιλότητας μας αφορά όλους. Από κοινού με τα μέλη του συνασπισμού, η ΕΕ θα επιδιώξει την κατάρτιση ενός φιλόδοξου παγκόσμιου σχεδίου κατά της πλαστικής ρύπανσης. »

 

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας κ. Βιργκίνιους Σινκέβιτσιους, προσέθεσε: «Η πλαστική ρύπανση αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα που χρειάζεται παγκόσμιες λύσεις. Στην ΕΕ, εντείνουμε συνεχώς τις προσπάθειές μας και βελτιώνουμε τη νομοθεσία μας για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων. Συμμετέχοντας στον συνασπισμό για την εξάλειψη της ρύπανσης από πλαστικά, δεν δείχνουμε μόνο τη δέσμευσή μας, αλλά και τη βούλησή μας να δώσουμε το καλό παράδειγμα. »

 

Η έγκριση ενός νομικά δεσμευτικού μέσου για τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης αποτελεί βασική προτεραιότητα του σχεδίου δράσης της ΕΕ για την κυκλική οικονομία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η παγκόσμια κοινότητα έκανε ένα σημαντικό βήμα στην πέμπτη σύνοδο της Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον τον Μάρτιο του 2022, όταν οι χώρες συμφώνησαν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα τέτοιο μέσο.

Press Release in English  

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
25 Νοεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα