Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Δεκεμβρίου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Μεταναστευτικές οδοί: Η Επιτροπή προτείνει σχέδιο δράσης για συνεργασία με τα Δυτικά Βαλκάνια με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων

Press conference by Margaritis Schinas, Vice-President of the European Commission, and Ylva Johansson, European Commissioner, on the EU Action Plan for the Western Balkans and an update on the New Pact on Migration and Asylum 

Ενόψει της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων της 6ης Δεκεμβρίου 2022 και του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 8ης Δεκεμβρίου, η Επιτροπή παρουσιάζει ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια. Το σχέδιο δράσης έρχεται σε συνέχεια του έκτακτου Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 25ης Νοεμβρίου, όπου οι υπουργοί δεσμεύτηκαν να εφαρμόσουν το σχέδιο δράσης της ΕΕ για την Κεντρική Μεσόγειο, το οποίο πρότεινε η Επιτροπή στις 21 Νοεμβρίου.
 

Το σχέδιο δράσης για τα Δυτικά Βαλκάνια ορίζει 20 επιχειρησιακά μέτρα διαρθρωμένα σε 5 πυλώνες: 1) ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων κατά μήκος των μεταναστευτικών οδών, 2) ταχείες διαδικασίες ασύλου και στήριξη της ικανότητας υποδοχής, 3) καταπολέμηση της διακίνησης μεταναστών, 4) ενίσχυση της συνεργασίας για την επιστροφή και την επανεισδοχή και 5) επίτευξη ευθυγράμμισης της πολιτικής θεωρήσεων. Τα μέτρα εστιάζουν στη στήριξη των εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων ή στις δράσεις τους, καθώς και στη δράση της ΕΕ. Το σχέδιο αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων με τους εταίρους των Δυτικών Βαλκανίων υπό το πρίσμα του μοναδικού καθεστώτος τους όσον αφορά την προοπτική προσχώρησής τους στην ΕΕ και των συνεχιζόμενων προσπαθειών τους για ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ.
 

Το σχετικό δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο εδώ.
 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σύντομη συνέντευξη Τύπου του Αντιπροέδρου κ. Σχοινά και της Επιτρόπου κ. Γιούανσον σχετικά με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια και την ενημέρωση για με το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο στο EbS.

 

Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας δήλωσε τα εξής:

«Οι αφίξεις κατά μήκος της μεταναστευτικής οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν τριπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Τον Οκτώβριο επισκέφτηκα τέσσερις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για επαφές με τους εταίρους μας. Δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική με μια σειρά 20 άμεσων επιχειρησιακών μέτρων αντιμετώπισης των μεταναστευτικών πιέσεων. Η μετανάστευση αποτελεί μια κοινή πρόκληση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού χωρίς να αφήσουμε κανένα κράτος μέλος και κανέναν εταίρο μας από τα Δυτικά Βαλκανια να αντιμετωπίσει μόνος του της προκλήσεις».
 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Δεκεμβρίου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα