Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Μαΐου 2022Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Μαθητές και μαθήτριες από το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας κερδίζουν το βραβείο του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Film4Energy Challenge

results of the competition

Χθες ανακοινώθηκαν οι νικητήριες ομάδες του πανευρωπαϊκού σχολικού διαγωνισμού βίντεο «Film4Energy Challenge» για την εξοικονόμηση ενέργειας. Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε η ομάδα «Act Green» από το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, ενώ ειδικοί έπαινοι δόθηκαν σε σχολεία της Ρουμανίας, της Ισπανίας και της Λιθουανίας. Η κριτική επιτροπή απένειμε επίσης ειδικό βραβείο στο βίντεο που γύρισε το σχολείο Aldo Moro από την κωμόπολη Cerro al Lambro της Ιταλίας, σε ένδειξη αναγνώρισης της εξαιρετικής ποιότητας παραγωγής του.  

Ο διαγωνισμός «Film4Energy Challenge» απευθυνόταν σε μαθητές ηλικίας 12-15 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να γυρίσουν βίντεο που να αναδεικνύουν τη σημασία της ενεργειακής απόδοσης και τους τρόπους με τους οποίους το σχολείο τους συμβάλλει στην προσπάθεια για εξοικονόμηση ενέργειας. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 90 ομάδες από σχολεία 16 χωρών της ΕΕ. Η κριτική επιτροπή συνεχάρη όλες τις ομάδες για τα έργα τους. Σύμφωνα με τους κριτές, τα σχολεία γύρισαν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους βίντεο που στέλνουν δημιουργικά και εμπνευσμένα μηνύματα.

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, το βίντεο του 5ου Γυμνασίου Καλαμάτας που κέρδισε το βραβείο κάλυψε τέλεια το θέμα του διαγωνισμού, δηλαδή την ενεργειακή απόδοση, ενώ παράλληλα διακρίνεται για τη δημιουργικότητά του. Επιπλέον, το βίντεο αυτό είναι δυναμικό και χαρούμενο, καταφέρνοντας έτσι να μεταδώσει τα σημαντικά μηνύματα του διαγωνισμού. Ως βραβείο, το 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας θα διοργανώσει, με χρηματοδότηση της Επιτροπής, μια «ημέρα ενέργειας» στους χώρους του σχολείου με την οποία θα προωθήσει την άμεση αλληλεπίδραση με τους ενδιαφερόμενους μαθητές.

Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και τα βίντεο στην ιστοσελίδα του Film4Energy Challenge.

Ιστορικό

Την 1η Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκήρυξε τον διαγωνισμό βίντεο «Film4Energy Challenge», καλώντας τα σχολεία σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους σχετικά με τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας. Ο διαγωνισμός που απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 12-15 ετών από όλη την ΕΕ, είχε στόχο να τους ενθαρρύνει όχι μόνο να είναι δημιουργικοί, αλλά και να εξετάσουν τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

Οι μαθητές έπρεπε, με τη βοήθεια των καθηγητών τους, να γυρίσουν ένα βίντεο διάρκειας το πολύ ενός λεπτού, με το οποίο να δείχνουν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στην καθημερινή τους ζωή, να αναδεικνύουν τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης και θα ενθαρρύνουν τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών εναλλακτικών λύσεων.

Σχετικοί σύνδεσμοι

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Μαΐου 2022
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα