Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο11 Σεπτεμβρίου 2023Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Μαρόκο: Η ΕΕ παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους

EU Civil Protection & Humanitarian Aid
© European Union, 2022 (photographer: Pierre-Yves Jortay)

Ως απάντηση στον θανατηφόρο σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών που έπληξε το κεντρικό Μαρόκο τη νύχτα της 8ης Σεπτεμβρίου, η ΕΕ αποδεσμεύει μια πρώτη χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η χρηματοδότηση αυτή θα στηρίξει τις προσπάθειες αρωγής των εταίρων ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

 

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε ο σεισμός, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση και βρίσκεται σε επαφή με τις μαροκινές αρχές για να τους προσφέρει πλήρη βοήθεια πολιτικής προστασίας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή επικοινώνησε με τα κράτη μέλη της ΕΕ για την ενδεχόμενη κινητοποίηση ομάδων επέμβασης, εφόσον το Μαρόκο το κρίνει αναγκαίο.

 

Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ ενεργοποιήθηκε επίσης στις 9 Σεπτεμβρίου για την παροχή υπηρεσιών χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Ο τραγικός σεισμός στο Μαρόκο έχει προκαλέσει τρομερό πόνο και την  απώλεια ανθρώπινων ζωών. Στο πλαίσιο της αλληλεγγύης της ΕΕ προς τον μαροκινό λαό, διαθέτουμε χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των πλέον επειγουσών αναγκών του πληθυσμού που έχει πληγεί περισσότερο. Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει το Μαρόκο όπως χρειαστεί στη δύσκολη αυτή χρονική περίοδο

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
11 Σεπτεμβρίου 2023
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα