Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα τροποποίηση του προσωρινού πλαισίου κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να συνεχίσουν να αξιοποιούν την ευελιξία που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις για να στηρίζουν την οικονομία εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 2022 και τροποποιήθηκε αρχικά στις 20 Ιουλίου 2022, προκειμένου να συμπληρωθεί η δέσμη μέτρων ετοιμότητας για τον χειμώνα και σύμφωνα με τους στόχους του σχεδίου REPowerEU.
Λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που ελήφθησαν από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο έρευνας και στοχευμένων διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στις 5 Οκτωβρίου 2022 και στις 25 Οκτωβρίου 2022, και υπό το πρίσμα του πρόσφατου κανονισμού σχετικά με παρέμβαση έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας (κανονισμός (ΕΕ) 2022/1854) και της πρότασης της Επιτροπής σχετικά με νέο κανονισμό έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου στην ΕΕ και την κατοχύρωση της ασφάλειας του εφοδιασμού τον φετινό χειμώνα, η σημερινή τροποποίηση:
- παρατείνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 όλα τα μέτρα που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης·
- αυξάνει τα ανώτατα όρια που έχουν καθοριστεί για τα περιορισμένα ποσά ενίσχυσης έως το ποσό των 250 000 ευρώ, και των 300 000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, και της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, αντίστοιχα, και έως 2 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους άλλους τομείς·
- εισάγει πρόσθετη ευελιξία για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στον τομέα της ενέργειας για τις εμπορικές τους δραστηριότητες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και με την επιφύλαξη αυστηρών διασφαλίσεων, τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις του Δημοσίου που υπερβαίνουν το 90 % κάλυψης, όταν παρέχονται ως χρηματοοικονομική εξασφάλιση σε κεντρικούς αντισυμβαλλομένους ή σε εκκαθαριστικά μέλη. Τούτο συνάδει με την κατ' εξουσιοδότηση πράξη που εκδόθηκε από την Επιτροπή στις 18 Οκτωβρίου 2022, η οποία επιτρέπει τη χρήση μη εξασφαλισμένων τραπεζικών εγγυήσεων και εγγυήσεων του Δημοσίου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ως αποδεκτών εξασφαλίσεων για την κάλυψη των απαιτήσεων περιθωρίου·
- αυξάνει την ευελιξία και τις δυνατότητες στήριξης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, με την επιφύλαξη διασφαλίσεων. Τα κράτη μέλη θα έχουν το δικαίωμα να υπολογίζουν τη στήριξη με βάση είτε την προηγούμενη είτε την τρέχουσα κατανάλωση, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να διατηρηθούν ανέπαφα τα κίνητρα της αγοράς για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και για τη διασφάλιση της συνέχειας των οικονομικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν στήριξη με μεγαλύτερη ευελιξία, μεταξύ άλλων και σε ιδιαίτερα πληττόμενους ενεργοβόρους τομείς, με την επιφύλαξη διασφαλίσεων για την αποφυγή υπεραντιστάθμισης. Για τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά ενίσχυσης, το προσωρινό πλαίσιο κρίσης προβλέπει δεσμεύσεις για τον καθορισμό πορείας προς τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της κατανάλωσης ενέργειας και για την εφαρμογή μέτρων ενεργειακής απόδοσης·
- εισάγει νέα μέτρα που αποσκοπούν στη στήριξη της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2022/1854·
- αποσαφηνίζει τα κριτήρια για την αξιολόγηση των μέτρων στήριξης της ανακεφαλαιοποίησης. Ειδικότερα, η εν λόγω στήριξη της φερεγγυότητας θα πρέπει να είναι i) αναγκαία, κατάλληλη και αναλογική· ii) να περιλαμβάνει επαρκή αμοιβή για το κράτος· και iii) να συνοδεύεται από κατάλληλα μέτρα για τη διατήρηση του αποτελεσματικού ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης διανομής μερισμάτων, πληρωμής μπόνους και πραγματοποίησης εξαγορών.
Τα μέτρα που προβλέπονται στο προσωρινό πλαίσιο δεν θίγουν τη δυνατότητα έγκρισης άλλων αναγκαίων και αναλογικών μέτρων απευθείας βάσει της Συνθήκης, και ιδίως βάσει του άρθρου 107 παράγραφος στοιχείο β) της ΣΛΕΕ.
Επιπλέον, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παρατείνει έως την 31η Δεκεμβρίου 2023 τη δυνατότητα λήψης μέτρων στήριξης των επενδύσεων προς μια βιώσιμη ανάκαμψη βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις για την COVID.
Δήλωση της κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστικής αντιπροέδρου της Επιτροπής, αρμόδιας για την πολιτική ανταγωνισμού δημοσιεύεται εδώ.
Ιστορικό
Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τις κρατικές ενισχύσεις που εγκρίθηκε στις 23 Μαρτίου 2022 παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ευελιξία που προβλέπουν οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, ώστε να στηρίξουν την οικονομία εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης τροποποιήθηκε αρχικά στις 20 Ιουλίου 2022, προκειμένου να συμπληρωθεί η δέσμη μέτρων ετοιμότητας για τον χειμώνα και σύμφωνα με τους στόχους του σχεδίου REPowerEU.
Οι ελεγχόμενες από τη Ρωσία οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις θα εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των εν λόγω μέτρων.
Το προσωρινό πλαίσιο κρίσης θα εφαρμοστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Για να υπάρξει ασφάλεια δικαίου, η Επιτροπή θα αξιολογήσει σε μεταγενέστερο στάδιο την ανάγκη παράτασης.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προσωρινό πλαίσιο κρίσης και τα άλλα μέτρα που έχει λάβει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι διαθέσιμες εδώ. Πιο πρόσφατα, η Επιτροπή παρουσίασε τη συνολική της προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην ανακοίνωσή της, της 18ης Οκτωβρίου 2022, με τίτλο «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της ενέργειας – κοινές δράσεις για την προετοιμασία, τις αγορές και την προστασία της ΕΕ». Είναι καίριας σημασίας να επιδιωχθούν κοινές λύσεις σε επίπεδο ΕΕ, αποφεύγοντας αποσπασματικές εθνικές λύσεις που εξαρτώνται από τα διαφορετικά δημοσιονομικά περιθώρια των κρατών μελών. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τις ανάγκες για το REPowerEU, όσον αφορά τις επενδύσεις για την επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας και την αποφυγή του κατακερματισμού στην ενιαία αγορά, λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα απορρόφησης επενδύσεων και αξιοποιώντας τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τους επιτυχείς μηχανισμούς οικονομικής αλληλεγγύης της ΕΕ. Με βάση αυτή την εξέταση συμπληρωματικών πηγών χρηματοδότησης για το REPowerEU, η Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει περαιτέρω μέτρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και της ενεργειακής ανεξαρτησίας σε ολόκληρη την ΕΕ.
Εδώ μπορείτε να δείτε επισκόπηση των δυνατοτήτων στήριξης για ενισχύσεις για πρόσθετες δαπάνες που οφείλονται σε εξαιρετικά σοβαρές αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Λεπτομέρειες
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- 28 Οκτωβρίου 2022
- Ημερομηνία δημοσίευσης
- Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα