Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο22 Δεκεμβρίου 2021Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Κοινό Κέντρο Ερευνών: Νέο τεστ PCR ανιχνεύει την παραλλαγή Όμικρον

Το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής επιβεβαίωσε την εγκυρότητα της ειδικής μεθόδου που ανέπτυξε για την ανίχνευση της παραλλαγής Όμικρον.

logo

Όλα τα εργαστήρια που διενεργούν τεστ PCR θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα μέθοδο για να ανιχνεύσουν και να ταυτοποιήσουν την Όμικρον χωρίς να απαιτείται η δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία της αλληλούχησης DNΑ.

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας κ. Μαρίγια  Γκαμπριέλ, η οποία είναι αρμόδια για το Κοινό Κέντρο Ερευνών, δήλωσε σχετικά «Η νέα αυτή μέθοδος παρέχει τη δυνατότητα ταχύτερης και φθηνότερης ανίχνευσης της Όμικρον, επιτρέποντας την καλύτερη ανίχνευση της νέας παραλλαγής που εξαπλώνεται στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο. Η επιστήμη έχει αποδειχθεί καταλυτικής σημασίας στον αγώνα μας κατά του κορονοϊού. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους επιστήμονες για τις άοκνες προσπάθειές τους στη διάρκεια της πανδημίας και πέραν αυτής».

Η Eπίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου, προσέθεσε: «Για να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό, χρειαζόμαστε τα πλέον αποτελεσματικά και επικαιροποιημένα εργαλεία που μας παρέχει η επιστήμη. Η ταχεία διασπορά μεταδοτικότερων παραλλαγών όπως της Όμικρον καθιστά πιο αναγκαία από ποτέ τη χρήση διαγνωστικών μεθόδων ακριβείας. Η νέα μέθοδος διεξαγωγής τεστ που παρουσίασε σήμερα το Κοινό Κέντρο Ερευνών θα συμβάλει στην ταχύτερη ανίχνευση της παραλλαγής Όμικρον και θα μειώσει την πίεση που δέχονται οι ικανότητες αλληλούχησης των κρατών μελών. Έτσι θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη διασπορά της Όμικρον, να απομονώσουμε αποτελεσματικότερα τα κρούσματα και να μειώσουμε τη μεγάλη πίεση που ήδη δέχονται τα συστήματα υγείας μας».

Σε ειδικά τεστ ανίχνευσης της Όμικρον που διενεργήθηκαν από το Κοινό Κέντρο Ερευνών, η νέα μέθοδος PCR αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποδοτική. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι η μέθοδος παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε εργαστήριο που χρησιμοποιεί συνήθη τεχνολογία PCR να εντοπίζει γρήγορα την παραλλαγή Όμικρον χωρίς να απαιτείται η χρονοβόρα διαδικασία της αλληλούχησης. Το τροποποιημένο αντιδραστήριο που αναπτύχθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών μπορεί να παραγγελθεί από τους τακτικούς παρόχους τεστ PCR για άμεση χρήση. Κάθε εργαστήριο που σήμερα διενεργεί τεστ PCR θα μπορεί να προσαρμοστεί γρήγορα. Αυτή η νέα μέθοδος θα παρουσιαστεί σήμερα στα κράτη μέλη στην Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σχετική δημοσίευση.

 

Press Release in English

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
22 Δεκεμβρίου 2021
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα