Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Ειδησεογραφικό άρθρο5 Ιουλίου 2024Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα1' χρόνος ανάγνωσης

Κοινή δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου / Αντιπροέδρου Μπορέλ και του Επιτρόπου Λέναρτσιτς για τη στρατιωτική δράση στο Χαν Γιούνις της Γάζας

Weekly college meeting of the von der Leyen Commission, 26/06/2024

Αθήνα, 05/07/2024

Σήμερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί βαθύτατα για τις διαταγές εκκένωσης των αμάχων από την περιοχή του Χαν Γιούνις, τις οποίες εξέδωσε ο ισραηλινός στρατός. Οι διαταγές εκκένωσης επηρεάζουν περίπου 250.000 ανθρώπους. Οι διαταγές αυτές απειλούν και τους ασθενείς του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου, ενός από τα λίγα νοσοκομεία της νότιας Γάζας που παραμένουν εν μέρει σε λειτουργία.

Τραυματίες και ασθενείς από το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένων εγκύων και ηλικιωμένων, αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε άλλες μονάδες, όπως το νοσοκομείο Νάσερ. Το προσωπικό προσπάθησε να σώσει ιατρικό εξοπλισμό. Αυτή η απόφαση εκκένωσης είναι βέβαιο ότι θα επιδεινώσει τον συνωστισμό και θα προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις στα ήδη υπερπλήρη νοσοκομεία που έχουν απομείνει, σε μια χρονική στιγμή που η πρόσβαση σε επείγουσα ιατρική περίθαλψη είναι ζωτικής σημασίας.

Οι αναγκαστικές εκκενώσεις προξενούν μια ανθρωπιστική κρίση εν μέσω της κρίσης. Επιδεινώνουν μια ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση, με σχεδόν 1,9 εκατ. κατοίκους της Γάζας να έχουν εκτοπιστεί εντός της Λωρίδας, όπως δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης των Ηνωμένων Εθνών για τη Γάζα κ. Σίγκριντ Κάαγκ. Δεν υπάρχουν υποδομές για τη στέγαση ανθρώπων και οι εταίροι ανθρωπιστικής βοήθειας αγωνίζονται να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες των νεοεκτοπισθέντων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι, προκειμένου οι εκκενώσεις να μην αποτελούν απαγορευμένες βίαιες μετακινήσεις πληθυσμού, πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο: να εγγυώνται την ασφάλεια κατά τη διέλευση και δέουσα στέγαση σε καταφύγια για τους Παλαιστίνιους που καλούνται να απομακρυνθούν. Το Ισραήλ έχει επίσης την ευθύνη να εγγυηθεί τη δυνατότητα των εκτοπισθέντων να επιστρέψουν στις εστίες τους ή στις περιοχές συνήθους διαμονής τους, μόλις τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Επίσης πρέπει οι εκτοπισθέντες να έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες και οι ανάγκες τους να καλύπτονται.

Αντιμέτωπη με μια επιδεινούμενη κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει όλα τα εργαλεία αντιμετώπισης κρίσεων και τα ανθρωπιστικά της εργαλεία για να διοχετεύσει την αναγκαία βοήθεια στη Γάζα. Αυτά περιλαμβάνουν ιατρικά εφόδια, φάρμακα και θεραπευτικά μέσα, καθώς και σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΕ προς τους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η κατάπαυση του πυρός πλέον αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς θα καθιστούσε δυνατή την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθυμίζει την υποχρέωση τήρησης και εφαρμογής των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου της 26ης Ιανουαρίου και της 24ης Μαΐου 2024, οι οποίες είναι νομικά δεσμευτικές. Η ΕΕ στηρίζει πλήρως τον ολοκληρωμένο χάρτη πορείας που παρουσίασε ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ζητεί την άμεση εφαρμογή της απόφασης 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και την εφαρμογή των αποφάσεων 2728, 2720 και 2712 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.»

Μπορείτε να διαβάσετε τη δήλωση εδώ.

(Περισσότερες πληροφορίες: Nabila Massrali – Τηλ.: +32 2 298 80 93, Balazs Ujvari – Τηλ.: +32 2 295 45 78)

Press Release in English 

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία δημοσίευσης
5 Ιουλίου 2024
Ημερομηνία δημοσίευσης
Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα